Wageningse studentenvoetballers naar EK in Albanië

Het Wageningse mannenteam kwalificeerde zich tijdens het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap (GNSK).
Het winnende team, met op de grond met de beker in zijn hand Rijk. Foto Rijk Dersjant

In de finale van het studentenvoetbaltoernooi werden de mannen van Maastricht verslagen met 1-0. De Wageningse dames deden het ook goed: zij werden tweede.

Tijdens het jaarlijks georganiseerde GNSK nemen studentensporters uit heel Nederland het tegen elkaar op. Dit jaar werd het toernooi georganiseerd in Delft en Den Haag. Aan de voetbalcompetitie deden dit keer slechts vier teams mee: Wageningen, Den Haag, Nijmegen en Maastricht. Na een poulefase waarin elk team twee keer een wedstrijd van veertig minuten tegen elke tegenstander moest spelen, namen de twee teams met de meeste punten het tegen elkaar op in de finale. Dat werden Wageningen en Maastricht.

Het geluk van de kampioen

In het Wageningse team zaten zeven spelers van de Wageningse studentenvoetbalclub GVC (Go-Ahead Victoria Combination), aangevuld met WUR-studenten die voetballen bij Ona en SKV. Masterstudent Voeding en Gezondheid Rijk Dersjant zat voor de vierde keer op rij in het Wageningse team. ‘We hebben eigenlijk altijd wel een goed team, we worden vaak tweede of derde. Dit jaar hadden we het geluk dat een paar goede concurrenten niet meededen omdat ze in hun reguliere competitie nacompetitie moesten spelen.’

Wageningen begon ijzersterk aan het toernooi door op zaterdag gelijk drie keer op rij te winnen, vertelt Dersjant. ‘Daardoor konden we zondag wat rustiger aan doen om op te laden voor de finale.’ De aftrap van die finale was om half vijf ’s middags. Het Wageningse team begon aan de finale met een duidelijk strijdplan, vertelt Dersjant. ‘Compact houden en hopen dat je een doelpunt maakt. Dat pakte goed uit: redelijk vroeg in de wedstrijd trapte hun keeper de bal uit. Een van onze middenvelders nam de bal aan en plaatste ‘m in de kruising. Daarna werd het vechten om de voorsprong vast te houden. We kregen nog een grote kans op 2 – 0, maar die werd gemist.’

Slijtageslag

Het zou uiteindelijk bij een zwaarbevochten 1 – 0 blijven. ‘We hadden toen al twee dagen met honderdtwintig minuten voetbal in de benen en zaterdag was er ook nog een feestje’, vertel Dersjant. ‘Dat ga je wel voelen. Op gegeven moment sta je bij elke lange pass die je geeft te bidden dat de kramp er niet inschiet.’ Zelf liep Dersjant een kleine verrekking op in de bilspier, een teamgenoot viel al eerder uit met een hamstringblessure.

Door de winst plaatste het Wageningse team zich voor het Europees kampioenschap studentenvoetbal van 2023 in Tirana, Albanië. ‘Een toernooi van zeven dagen waaraan teams van twintig Europese universiteiten aan meedoen’, vertelt Dersjant. ‘Heel mooi om dat straks mee te mogen maken. Het niveau schijnt best hoog te zijn.’

Spelregels

Momenteel is Dersjant met een aantal teamgenoten aan het kijken naar de regels van het EK. ‘Wie is speelgerechtigd? Mogen PhD’ers ook meedoen? Hoe groot mag de selectie zijn?’ Ook wordt er gekeken of sponsoring is toegestaan en of er fondsen zijn voor het vervoer naar en verblijf in Albanië. ‘Er zijn wel wat potjes, maar volgens mij is dat allemaal niet kostendekkend, dus sponsors zijn welkom.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.