Eindelijk: het einde van de plastic beker

Waarom kon WUR niet eerder stoppen met plastic koffiebekertjes en wegwerpbestek?
Foto Roelof Kleis

Tekst Luuk Zegers en Clara Vinyeta Cortada

Het einde van de wegwerpbekertjes op de campus is in zicht. Volgens Paula Medina van WUR’s Green Office had dat al veel eerder moeten gebeuren. ‘Wij proberen al vijf jaar het servies op de campus duurzamer te krijgen, maar behalve de Billie Cup is er weinig bereikt.’

Medina is teleurgesteld in WUR: ‘Wij zouden voorloper moeten zijn op dit gebied. Helaas stoppen we pas met wegwerpplastic als dat moet van de wet.’ Ze doelt op de Single Use Plastic-wetgeving (SUP) waardoor vanaf 1 juli geen gratis wegwerpbekers mogen worden verstrekt voor consumpties to go en vanaf 1 januari 2024 ook niet meer op plaatsen waar consumpties ter plekke worden genuttigd. Dat geldt ook voor de papieren bekers met plastic coating die naast de koffieautomaten in de kantoren staan.

Plastic versus papier

Erna Maters, beleidsmedewerker Maatschappelijke Verantwoordelijkheid bij het Facilitair Bedrijf, snapt de frustratie van de Green Office. ‘Plastic bekertjes horen niet op een duurzame campus’, zegt ze. ‘Tegelijkertijd is de impact van stoppen met die bekertjes erg klein vergeleken met duurzaamheidsmaatregelen op het gebied van bijvoorbeeld energie of mobiliteit. Als je het gebruik van fossiele auto’s kan terugdringen of het aantal vliegreizen kan beperken, heb je veel meer impact. Zelfs op het gebied van catering is wat er op het menu staat belangrijker dan het servies dat wordt gebruikt.’

De plastic bekers waren velen een doorn in het oog. Toch zijn die beter te recyclen dan de papieren bekers. Maters: ‘Daarin zit een plastic coating. Het scheiden van het papier en dit laagje vraagt een extra bewerking en dat geeft een zwaardere milieu-impact.’ Welke beker het duurzaamst is, hangt af van allerlei factoren, zoals hoe vaak bekers worden hergebruikt.

Contracten

Er is dus geen beker die met kop en schouders boven de rest uitsteekt qua duurzaamheid, zegt Maters. ‘Als iedereen straks een nieuwe beker koopt, heeft dat ook grote milieu-impact. En steeds afwassen met warm water en zeepsop is ook niet erg duurzaam.’ Gebruik dus een beker die je al hebt, of haal er een bij de kringloop, tipt Maters. ‘En spoel ‘m niet na elk drankje af, maar aan het einde van de dag, het liefst met koud water. Of gebruik een beker die je terug kunt brengen, zoals de Billie Cup.’

Maters is blij dat er een einde komt aan het wegwerpservies, maar snapt ook dat het niet gemakkelijk was om dit eerder te regelen. ‘Dat komt vooral door de langdurige contracten. De afgelopen jaren had elke locatie een eigen cateraar en die vullen zo’n contract op een eigen manier in. Dan staat er bijvoorbeeld dat plastic wegwerpbestek niet meer is toegestaan, maar dan zie je dat sommige cateraars houten wegwerpbestek neerleggen. Hout is weliswaar biologisch, maar kan niet bij het groenafval en wordt afgevoerd als restafval. En het probleem met metalen bestek is dat het verdwijnt, omdat sommige gebruikers het mee naar huis nemen.’

Ook Annet de Haas, hoofd Location Facilities, zegt dat WUR best eerder van het wegwerpservies af wilde. ‘Maar dat heb je niet van de ene op de andere dag geregeld. Voor de koffieautomaten hadden we contracten van acht jaar. Je kunt niet halverwege een contractperiode tegen een bedrijf zeggen dat ze moeten stoppen met wegwerpbekertjes als dat niet in het contract staat.’

In de visie op Food & Beverage, die de basis vormt voor de nieuwe cateringaanbesteding, is veel aandacht voor vermijdbare verpakkingen en het inzetten van reusables of glas, vertelt De Haas. ‘Als plastic toch nodig is vanwege voedselveiligheid of hygiëne, wordt gekozen voor varianten met de laagste milieu-impact.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.