Nieuwe koffieautomaten: geen plastic bekertjes, wél havermelk

Vanaf juli zijn alle koffiemachines op de campus duurzamer.
Het einde van de plastic bekertjes uit koffieautomaten is in zicht. Foto Luuk Zegers

De koffieautomatencontracten van Jacob Douwe Egberts en Maas bij WUR lopen af. Bij de aanbesteding voor nieuwe automaten kwam Maas als sterkste uit de bus. Dat bedrijf verzorgt vanaf 1 juli alle koffiemachines op de campus. Vanaf juni worden de huidige apparaten gefaseerd vervangen door nieuwe.

De nieuwe automaten hebben inderdaad ‘de nodige upgrades’, vertelt Marcha Sperna Weiland, contractmanager Food and Beverage van het Facilitair Bedrijf. ‘Ze schenken bijvoorbeeld allemaal versgemalen bonenkoffie.’ En naast ‘gewone’ cappuccino zijn er straks ook ‘veganistische alternatieven voor melk’ beschikbaar—lees: havermelk. Voor deze melk is gekozen omdat die populairder is dan soja- of amandelmelk en duurzamer geproduceerd kan worden dan andere varianten. De plantaardige melk moet bijdragen aan de eiwittransitie, maar de gebruiker blijft dus wel de keuze houden, aldus het Facilitair Bedrijf.

Ook komen er geen plastic bekertjes meer uit de automaten, zoals nu nog wel het geval is bij de Jacob Douwe Egberts-automaten in de onderwijsgebouwen. De komst van de nieuwe koffiemachines valt samen met de invoering van de Single Use Plastic (SUP)-wetgeving. Vanaf 1 juli mogen er namelijk geen gratis wegwerpbekers meer worden verstrekt voor consumpties to go en vanaf 1 januari 2024 mogen die ook niet meer gratis worden aangeboden op plaatsen waar consumpties ter plekke worden genuttigd, zoals dat nu bij automaten in de kantoren nog het geval is.

‘We streven naar alleen nog maar herbruikbare bekers’, zegt Sperna Weiland. ‘Al moeten we nog wel per gebouw bekijken welke aanpassingen daarvoor nodig zijn. Niet overal staan bijvoorbeeld vaatwassers en die kunnen we ook niet overal zomaar aansluiten. We verwachten ook enige weerstand van mensen die niet graag met een beker op zak lopen. Het zal even wennen zijn.’

Nieuwe cateraars

Er loopt momenteel ook een grote aanbesteding voor de campushoreca. Nu zitten er in de verschillende gebouwen ook verschillende cateraars, maar straks komt er één partij voor Orion, Forum, Aurora,  Leeuwenborch en Atlas. ‘We hebben bedacht dat het handiger is om alles aan één partij te gunnen’, zegt Annet de Haas, hoofd Location Facilities. ‘Dat geeft de meeste mogelijkheden om de catering voor iedereen aantrekkelijk, duurzaam en gezond te maken.’ De nieuwe aanbesteding geldt niet voor de restaurants in Impulse en Omnia.

Waar bijvoorbeeld de kantine van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft sinds een paar jaar een volledig vegetarisch aanbod heeft in de kantines, gebeurt dat voorlopig niet in Wageningen. ‘We hebben stakeholders gevraagd of ze dat willen’, zegt De Haas. ‘Mensen geven aan hun eigen keuzes te willen maken. We willen mensen verleiden om duurzamere en gezondere keuzes te maken, maar niet verplichten. Het wordt dus niet helemaal vegetarisch of veganistisch. Maar de eiwittransitie is wel een heel belangrijk onderdeel van onze visie Food & Beverage.’ Daarin staat dat plantaardige eiwitten de norm moeten worden. ‘De concrete invulling daarvan gaan we met de nieuwe partij bepalen.’

Binnenkort wordt duidelijk welke partij de catering gaat verzorgen, zegt De Haas. ‘In de zomer wordt de overstap gemaakt, waarschijnlijk in augustus. Begin volgend collegejaar is de nieuwe cateraar er.’

In Resource 15, die donderdag 20 april verschijnt, lees je een uitgebreid verhaal over havermelk. Is het wel melk? En waar komt al die haver opeens vandaan? Is het wel gezond?

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.
  1. Haver mag dan van nature glutenvrij zijn, voor mensen die geen gluten mogen (vanwege coeliakie, of een andere intolerantie) is dit vaak geen optie! Dit omdat haver praktisch altijd geoogst wordt met machines die ook voor tarwe-oogst gebruikt worden, waardoor kruisbesmetting gegarandeerd is (en de haver dus niet langer glutenvrij is!). Er bestaat gecertificeerd glutenvrije haver (geoogst met aparte machines, apart verwerkt, etc, een hele lijst met eisen), maar deze is erg aan de prijs en wordt dus ook praktisch nooit gebruikt om havermelk te maken. Kortom: havermelk bevat gluten. Dus hebben mensen die geen gluten kunnen eten, straks een probleem: er kunnen zomaar gluten in de koffie zitten. Daar gaat je bakkie koffie. Havermelk mag dan de betere optie zijn voor het milieu, het is niet bepaald allergeen vriendelijk! Eenzelfde allergeen probleem steekt de kop op bij veel veganistische melk varianten: soja, amandel (noten) en lupine melk bevatten allemaal allergenen. Een allergeen-vriendelijk alternatief zoals rijstmelk zou misschien een betere optie zijn – al heb ik zelf geen ervaring met de smaak hiervan.