Zaaier geblinddoekt – voor even

Ludiek protest van Scientist Rebellion razendsnel verwijderd van campus.
De geblinddoekte Zaaier. Foto Marieke Enter De geblinddoekte Zaaier werd snel ‘bevrijd’ van zijn doek.

Klimaatactievoerders van Scientist Rebellion hebben zondag onder meer de standbeelden van Erasmus in Rotterdam, Spinoza in Amsterdam en Rembrandt in Leiden geblinddoekt. Ook De Zaaier, het min of meer iconische standbeeld op de Wageningse campus, kreeg zondagnacht een blinddoek omgeknoopt.

Deze ‘Statue Sunday’-actie vond plaats in zeven landen, om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. ‘Als onze leiders ooit een standbeeld willen verdienen, dan moeten ze nú doen wat nodig is om de uitstoot van broeikasgassen en het verlies van biodiversiteit te stoppen. Ze moeten niet wegkijken’, aldus een verklaring van Scientist Rebellion. Om dat standpunt kracht bij te zetten, hingen de actievoerders alarmerende IPCC-grafieken op bij de geblinddoekte beelden.

Snel weer weg

Op de campus was de actie niet heel lang zichtbaar. Tussen de middag was De Zaaier alweer bevrijd van z’n blinddoek en de andere actie-parafernalia. Die razendsnelle verwijdering van actie-uitingen lijkt een trend: onlangs werd het pop-up parkeerplaatsparkje van actiegroep Nieuwe Mobiliteit Wageningen binnen 24 uur in stukken gezaagd naar het grofvuil gebracht – ‘inclusief mijn aanhanger’, meldde initiatiefnemer Jacco Bontekoe. En eerder wilden de campusbeheerders ook weinig weten van de protestactie met de gedemonteerde fiets van Fresco.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.