Longlist Teacher of the Year-verkiezing bekend

Er staan twee debutanten en vier oud-winnaars in de top tien.
Fragment van het beeldje voor de Teacher of the Year. Foto Guy Ackermans

Tussen 20 en 26 maart konden studenten stemmen op hun favoriete WUR-docent. Met 1.342 docenten was de keuze dit jaar extra groot. Ignas Heitkönig en Ori Rubin staan voor het eerst op de longlist. Er staan ook vier oud-winnaars in de top tien: Roel Dijksma, Jessica Duncan, Henry van den Brand en Arie Nieuwenhuizen.

In totaal brachten 1402 studenten een stem uit, een opkomstpercentage van 16 procent. Dat lijkt weinig, maar is in ieder geval meer dan vorig jaar: toen was de opkomst 12 procent. De winnaar van vorig jaar is automatisch uitgesloten van de longlist.

Verbaasd

Anneke Valk (biologiedocent bij Experimentele Zoölogie) zakte bijna door haar benen toen ze hoorde dat ze genomineerd was, vertelt ze. ‘Ik moest weglopen uit de practicumzaal omdat ik zó onwijs verbaasd was. Het nominatieproces is dit jaar anders, waardoor studenten een keuze konden maken uit ruim 1300 docenten. Dat ik dan in de top tien ben beland, is nauwelijks te bevatten.’

Contact maken met de studenten is voor Valk een van de belangrijkste onderdelen van lesgeven, zegt ze. ‘Verbinding maken staat bij mij op één. Ik stel continu vragen en wil altijd respons. Als ik zie dat studenten nonchalant zijn, zeg ik: ‘als jullie deze gewoontes aanhouden, dan gaan jullie resultaten je echt tegenvallen’. Zo’n boodschap komt binnen, hoor ik achteraf van die studenten. Misschien ook omdat ik tijdens de les gewoon mezelf ben. Als ik in de lach schiet, schiet ik in de lach. Ik ben van nature heel onbevangen en heb een levendig karakter: misschien dat die energie ook inspireert?’

Grapje?

Ignas Heitkönig, universitair docent bij Wildlife Ecology and Conservation, zat achter z’n laptop toen hij de mail las waarin stond dat hij bij de top tien zit. ‘Ik dacht: dit kan niet waar zijn, iemand heeft een fout gemaakt of haalt een grapje met me uit. Het is ongelofelijk. Ik word er verlegen van.’

Waarom waarderen studenten hem zo? ‘Ik vind het moeilijk hier iets zinnigs over te zeggen’, zegt Heitkönig. ‘Studenten die me feedback geven, vinden mijn betrokkenheid en de manier waarop ik ze probeer te coachen prettig. Misschien speelt dat wel een grotere rol dan dat ik inhoudelijk nou zo ongelofelijk sterk ben. Het is een soort van sport van mij om mensen die ecologische processen net niet goed genoeg begrijpen, het wél te laten begrijpen en ze te laten zien hoe wij als mensen sterker betrokken kunnen zijn bij de natuur.’

Studentenjury

De tien docenten op de longlist worden geïnterviewd door een studentenjury. Die jury kiest begin juni de top vijf, ook wel de shortlist genoemd. De eindwinnaar wordt op 20 juni bekendgemaakt tijdens een evenement waarbij ook de Excellent Education Prizes worden uitgereikt.

Afgelopen oktober werd Birgit Boogaard uitgeroepen tot docent van het jaar. Dat was later dan normaal; de verkiezing van 2022 liep enkele maanden vertraging op door de overdracht van de organisatie van het Universiteitsfonds naar Education & Student Affairs. Naar aanleiding van Boogaards winst nam Resource een kijkje bij het slotcollege van haar vak African Philosophy. Boogaard maakt ook nog kans op de landelijke titel voor Docent van het Jaar.

De longlist, op alfabetische volgorde:

  • Henry van den Brand (Winnaar 2018)
  • Julia Diederen
  • Roel Dijksma (Winnaar 2016)
  • Jessica Duncan (Winnaar 2017)
  • Ignas Heitkönig
  • Tijs Ketelaar
  • Klaas Metselaar
  • Arie Nieuwenhuizen (Winnaar 2019)
  • Ori Rubin
  • Anneke Valk

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.