Birgit Boogaard is docent van het jaar

Ook de winnaars van de Excellent Education Prizes zijn bekendgemaakt.
Birgit Boogaard bij de uitreiking van de prijs voor Wageningse docent van het jaar. Foto Guy Ackermans

De Teacher of the Year-verkiezing is dit jaar gewonnen door Birgit Boogaard, docent Knowledge Technology & Innovation.

‘Vandaag vieren we het Wageningse onderwijs’, sprak rector magnificus Arthur Mol aan het begin van de prijzenceremonie. Samen met onderwijsdecaan Arnold Bregt en meerdere juryleden, reikte hij de onderwijsprijzen uit in Impulse.

Teacher of the Year Award. Foto Guy Ackermans

‘Deze prijs is een belangrijke erkenning voor het meenemen van het Afrikaanse perspectieven in het onderwijs van Wageningen University’, zei Boogaard in haar dankwoord, daarmee verwijzend naar twee van haar belangrijkste vakken: Afrikaanse Filosofie en Social Justice Technology and Development. In haar dankwoord bedankte Boogaard Afrikaanse collega’s die haar helpen bij het onderwijs; haar studenten voor het tonen van moed tijdens kritische zelfreflecties en het openstaan voor andere wereldbeelden; en haar collega’s van de Knowledge Technology and Innovation groep.

Ook ziet Boogaard de prijs als een waardering voor haar creatieve en ‘bevrijdende’ onderwijsmethoden. Boogaard gebruikt haar achtergrond als illustrator tijdens de les door een illustratie op het bord te tekenen waarin ze sociologische en filosofische concepten uitbeeldt. Aan het eind van de collegereeks ontstaat er één grote overzichtelijke illustratie. ‘Dat helpt om abstracte concepten te begrijpen en onthouden.’

In totaal waren 150 docenten op basis van vakevaluaties genomineerd voor Teacher of the Year. Daarna konden studenten stemmen op hun favoriete docent. Zo ontstond een top tien, die docenten werden vervolgens geïnterviewd door een studentenjury. Daarna koos de jury een top vijf en de winnaar die vandaag (dinsdag 11 oktober) bekend werd gemaakt.

Excellent Education Prizes

Ook de Excellent Education Prizes werden uitgereikt. De genomineerden daarvan maakte Resource eerder dit jaar al bekend. In de categorie ‘beste grote vak’ waren er twee winnaars: de jury kon niet kiezen. De winnaars op een rijtje:

Excellent Education Prize. Foto Guy Ackermans

Beste basisvak:

  • Philosophy of Science & Ethics in Tourism (coördinator Trista Lin en docenten Emmanuel Adu-Ampong en Maarten Jacobs).

Beste geavanceerde vak:

  • Water, Society & Tochnology – concepts and debates (coördinator Gert Jan Veldwisch en docenten Rutgerd Boelens, Alex Bolding, Jaime Hoogesteger van Dijk, Esha Shah en Jeroen Vos).

Beste specialisatievak:

  • Business, Human Rights & the Environment (coordinator Nadia Bernaz en docent Chiara Macchi).

Beste grote vak (twee winnaars):

  • Evolution and Systematics (coördinator Arjan de Visser en docenten Duur Aanen, Robin van Velzen en Bas Zwaan)
  • Water 1 (coördinator Claudia Brauer en docenten Jos van Dam en Jeroen de Klein).
Uitreiking van de Excellent Education Prizes. Foto Luuk Zegers

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.