Verkiezingsdag: wat stemt WUR?

Resource nam een kijkje bij het stembureau in Forum.
Stemhokjes in Forum. Foto’s Luuk Zegers

Vandaag, woensdag 15 maart, kan er weer gestemd worden voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Zoals gewoonlijk is er ook deze verkiezingsdag een stembureau in Forum. Resource ging langs en vroeg studenten en medewerkers naar hun keuze.

Stelonie Lauterslager (19), bachelorstudent Milieuwetenschappen

‘Het is de eerste keer dat ik zelf ging stemmen. Bij de vorige verkiezingen heb ik iemand anders gemachtigd voor mij te gaan, toen kon ik niet. Bij de Provinciale Staten heb ik op Volt gestemd en bij de waterschappen op de AWP.
Bij mijn stem heb ik zowel over de provincie als de eerste kamer nagedacht. Ik ben het eens met de standpunten van Volt. Zij zijn bijvoorbeeld heel erg voor Europa. Mede door mijn studie zie ik dat problemen als klimaatverandering, de stikstofcrisis en andere milieuproblemen niet alleen lokaal kunnen worden opgelost. Dat kun je niet in je eentje als Nederland doen. Het zijn grensoverschrijdende problemen – die moet je samen met Europa en andere landen oplossen.’

Iris Osté (19), bachelorstudent Food Technology

‘Ik hou liever voor mezelf op wie ik gestemd heb omdat ik vind dat iedereen dat voor zichzelf moet kunnen bepalen. Tegelijkertijd vind ik het wel belangrijk om te stemmen. Mensen zeuren op van alles, maar ik vind dat je niet mag zeuren zonder je eigen invloed uit te oefenen. Met de Provinciale Statenverkiezingen gaat het heel erg over de omgeving waarin jij leeft. Daar kun je door te stemmen een invloed op hebben. Ik heb me met mijn stem dan ook meer op de provincie gefocust dan op de eerste kamer. Bij de waterschappen vond ik lastiger te bepalen op wie ik zou stemmen, maar ook daar is het belangrijk om je stem te laten gelden.’

Arjen Schots, universitair hoofddocent

‘Ik heb op D66 gestemd omdat ik het belangrijk vind op een middenpartij te stemmen. De partijen op de flanken kijken te weinig naar wetenschappelijke feiten als het gaat om de grote thema’s die nu spelen zoals stikstof en het klimaatprobleem. Dat is heel jammer. Ik snap goed dat emoties hoog oplopen in discussies, maar uiteindelijk moeten we wel ergens komen. Ik heb moeite met de polarisatie die op dit moment speelt. Die gaat ons nergens brengen. Mijn stem is nadrukkelijk zowel een stem voor zowel de provincie als de eerste kamer.
Bij de waterschappen heb ik op Water Natuurlijk gestemd. Waterschappen vind ik wel wat moeilijker, dus heb ik vooral naar de stemwijzers gekeken en daarna op websites om uit te vinden wat bij mij past. Water Natuurlijk kwam daar als een van de opties uit. Het is een middenpartij die niet heel activistisch is.’

Nigel Ultee (25), masterstudent Bioinformatica

‘Ik heb op de Partij voor de Dieren gestemd. Ik denk dat de landbouw iets minder dieren nodig heeft en dat we ons eetpatroon moeten aanpassen: minder dierlijke eiwitten en meer plantaardige eiwitten. Bij mijn stem heb ik vooral nagedacht over de provincie, minder over de Eerste Kamer. Ook bij de waterschappen heb ik op de Partij voor de Dieren gestemd. Blijkbaar deden die daar ook aan mee.’

Ook je stem uitbrengen? Dat kan nog tot 21.00 uur.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.