De Bijbaan: Neeltje speurt mee

'Voor ons is het leuk dat de spelers altijd blij weggaan.'
V.l.n.r. Neeltje Leloux, Hanna van der Gaast en Barris Steenhorst

Wie: Neeltje Leloux (22)
Wat: spelbegeleider bij Escaperoom Wageningen
Waarom? grappig om de spelers te helpen vanuit de control room
Uurloon: 11,16 euro

De schoorsteen moet roken. Lenen bij Ome Duo kunnen we allemaal, maar er zijn ook studenten die hun geld verdienen met een bijzondere bijbaan, zoals Neeltje Leloux (22) masterstudent Governance of Sustainability Transformations. Zij werkt, samen met haar huisgenoten Barris Steenhorst en Hanna van der Gaast, als spelbegeleider bij Escaperoom Wageningen.

‘Sinds 2016 zit in de oude sigarenfabriek in Wageningen een escaperoom. We hebben nu drie rooms die je kan spelen: Prisoner of War, Final Battle en Crazy Farmer. Crazy Farmer heeft natuurlijk een Wagenings tintje. In Final Battle spelen twee teams tegen elkaar, leuk als bedrijfsuitje bijvoorbeeld. Als spelbegeleider zet ik de speelkamers klaar. Ik ontvang de gasten en begeleid ze tijdens het spel. Ik kijk voortdurend mee via camera’s. Alles wat spelers doen, kan ik horen en zien. Ik zit dus tijdens het spel in een soort control-room. Vanuit daar zorg ik dat de spelers bij een goed antwoord het volgende spel kunnen gaan spelen. Ik start een video of ik zet een fysieke aanpassing klaar die de volgende opdracht mogelijk maakt. Een beetje vaag omschreven, maar ik wil voor de lezer natuurlijk niets spoilen! De spelers hebben één uur om uit de kamer te komen. De spelers mogen ‘hint!’ schreeuwen, dan geef ik een aanwijzing via een scherm in de kamer. Het geven van de perfecte hint is ook een beetje een puzzel voor mij.

Het is heel leuk dat mijn huisgenoten mijn collega’s zijn, we zijn met ons huis ‘La Bastida’ hofleverancier van personeel. Het is heel grappig om mee te luisteren met de spelers. Soms lukken door de stress hele simpele sommetjes niet. Of zitten ze in een totaal verkeerde denkrichting.

Het geven van de perfecte hint is ook een puzzel voor mij

In een van de kamers is de vloer een beetje stuk. Soms proberen mensen de stukjes vloer aan elkaar te puzzelen, terwijl dat niets met het spel te maken heeft. De verschillende groepsdynamieken zijn ook vermakelijk: soms wordt de persoon met de slimme antwoorden door de rest genegeerd. Ook bij families kan het er hard aan toe gaan, zoals het kleine zusje dat omver wordt geduwd. Voor ons is het leuk dat de spelers altijd blij weggaan, iedereen vindt het altijd heel cool om te doen.’

Ben jij of ken jij iemand met een bijzondere bijbaan? Stuur een mailtje naar steven.snijders@wur.nl

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.