Uitrusten op een bankje van poep

Studenten van WUR bedachten een nieuwe bestemming voor poep van olifanten.
De studenten op hun poepbankje. Vlnr: Romée Lems, Stijn van den Bergh, Antonia van der Grinten, Evelien Dekker en Lune Walder. Foto Artis

Ja, het onderwerp is populair, zegt Romée Lems. Veel studenten wilden deze opdracht wel doen voor hun master Metropolitan Analysis Design and Engineering. Wat kun je met poep van de Artis-olifanten meer doen dan uitrijden over het land? Lems en vier medestudenten waren de gelukkigen die de opdracht mochten gaan uitvoeren. Met als resultaat een bankje. En nee, het ruikt niet en geeft niet af.

De dieren van Artis produceren samen veel poep. Maar geen van de dieren zoveel als de Aziatische olifanten. De vier dieren in Artis zijn goed voor dagelijks 300 kilo poep. Dat komt doordat veel van het plantenmateriaal dat ze eten niet wordt verteerd. Zo ongeveer de helft van wat er aan de voorkant als voer in gaat, komt er aan de achterkant als mest weer uit.

Foto Artis

Die mest wordt, zoals van alle dieren behalve de mensapen, uitgereden op het land van een boer in de omgeving. ‘Dat is op zichzelf al best duurzaam en circulair’, zegt Lems. ‘Een deel van het voer van de olifanten komt namelijk weer van het land van die boer.’ Toch besloot de groep een alternatieve bestemming te zoeken, ook omdat er al zoveel mest is in Nederland. ‘En we willen met dit project mensen aan het denken zetten over circulariteit.’

Meubelen

Het idee om van de mest een meubelstuk te maken, werd min of meer afgekeken. Lems: ‘We kwamen in gesprek met iemand van de Design Academy in Eindhoven, die koeienmest als bouwmateriaal gebruikt voor meubelen. Daartoe werd de mest gedroogd en geperst in een hittepers. Dat hebben wij vervolgens met olifantenpoep ook geprobeerd.’

Je kunt ook bij onze bank wel vraagtekens plaatsen bij de duurzaamheid

Romée Lems, student Metropolitan Analysis Design and Engineering

Het resultaat viel in eerste instantie tegen. Het plaatmateriaal bleek niet stevig genoeg en kon niet tegen regen. Contact met Circulus, een bedrijf dat vezels mengt met plastic afval (van onder meer parfumflacons), leverde uiteindelijk wel een houdbaar product op. In de poepbank zit 65 procent mest verwerkt. Het prototype staat inmiddels in de dierentuin. Een ernaast geplaatst infobord legt uit hoe bijzonder het bankje is.

Vurenhout

Voor de studenten is daarmee het project geslaagd en af. Of de bank navolging krijgt, is volgens Lems nog niet duidelijk. ‘Artis wil graag volledig circulair worden. De huidige houten banken in de dierentuin zijn van vurenhout dat uit Zweden komt. Maar je kunt ook bij onze bank wel vraagtekens plaatsen bij de duurzaamheid. Bijvoorbeeld omdat er plastic in is verwerkt.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.