[De Stelling] ‘Gewichtsdiscriminatie is volledig geaccepteerd in onze samenleving.’

Promovendi lichten hun meest prikkelende stelling toe. Dit keer Abel Boerboom.

Voor promovendi zijn stellingen bij het proefschrift een gelegenheid om hun persoonlijke en professionele overtuigingen voor het voetlicht van wetenschap en maatschappij te brengen. In deze rubriek lichten zij hun meest prikkelende stelling toe. Dit keer Abel Boerboom, die op vrijdag 10 februari promoveerde bij buitengewoon hoogleraar Voeding en Obesitasbehandeling Eric Hazebroek.

‘Er zit een stigma op overgewicht en obesitas. Dat merk je aan opmerkingen als ‘ieder pondje gaat door het mondje’ of ‘dikke mensen kunnen niet afvallen’. Die stigmatisering begint al in de kindertijd. Kinderen worden gepest op school. Het hebben van overgewicht kan van invloed zijn op het vinden van een baan of het krijgen van de juiste zorg. Er is onderzoek gedaan, met name in de VS, waaruit blijkt dat dit veel voorkomt. In mijn stelling zeg ik dat gewichtsdiscriminatie volledig geaccepteerd is. Dat is wat zwaar aangezet misschien, maar dat mag bij een stelling. Feit is dat veel mensen zich er niet van bewust zijn dat dit gebeurt. Op die manier is er sprake van acceptatie.

Ik ben arts en heb onderzoek gedaan naar het optimaliseren van de procedures bij maagverkleiningen. Als er sprake is van obesitas en leefstijlinterventie helpt niet dan kun je een maagverkleining overwegen. Ik heb bestudeerd of het resultaat van zo’n operatie verbetert als je de procedure op een bepaald punt van de ingreep verandert. Ik merk aan mijn patiënten dat ze met gewichtsdiscriminatie te maken hebben. Valt er iets tegen te doen? Dat is niet eenvoudig. Bewustwording via campagnes of een SIRE-reclame is natuurlijk altijd goed. Maar het is een moeilijk en veelkoppig probleem dat je niet tackelt met een televisiespotje.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.