Bak-benefiet voor aardbevingsslachtoffers

Turkse WUR-studenten gaan traditioneel eten verkopen en daarmee geld ophalen voor aardbevingsslachtoffers.
Een ingestort gebouw in getroffen gebied in Turkije. Foto Shutterstock

De donaties worden gebruikt om slachtoffers in Turkije en Syrië te helpen. De Turkse bak-benefiet vindt woensdag 22 februari plaats in The Spot in Orion tussen 11.00 en 17.00 uur.

Masterstudent Urban Environmental Managment Çılga Buse Kızılay (26) coördineert de bak-benefiet met vijf andere Turkse studenten. ‘Istanbul, waar ik vandaan kom, ligt ver weg van het aardbevingsgebied. Maar iedereen kent mensen die getroffen zijn door de aardbeving: het is een enorme regio en er zijn veel doden. Mijn vaders beste vriend is na anderhalve dag onder het puin vandaan gehaald. Het is zwaar om te wachten op berichten van dierbaren van wie je niet weet of ze ongedeerd zijn.’

In de anderhalf jaar dat ze nu in Wageningen woont, leerde Kızılay maar een andere Turkse student kennen. ‘Sommige gemeenschappen in Wageningen komen vaker bijeen, maar de Turkse studenten doen dat minder. Tot de aardbeving, want sinds vorige week vrijdag ken ik de ruim zestig mensen die ons helpen met de bak-benefiet. We hebben elkaar én andere Wageningers met een Turkse achtergrond leren kennen door de tragedie.’

Traditie

Het is een Turkse traditie om bijeen te komen en samen te eten, vertelt Kızılay. ‘We willen die traditie delen met de Wageningse gemeenschap tijdens onze proeverij. En wanneer gasten praten met mensen die direct zijn geraakt door de aardbeving, komt dat misschien beter binnen dan een post op social media. Daarnaast is het ook een gelegenheid voor Turkse studenten om bij elkaar te komen. Het is moeilijk om zo ver van huis te zijn als daar zo’n enorme ramp plaatsvindt. Je voelt je minder alleen als je je zorgen en angsten kunt delen met anderen die zich ook zo voelen.’

Het eten tijdens de bak-benefiet is traditioneel Turks. ‘We zorgen voor lunch en snacks. Denk aan gevulde wijnbladeren en börek, plus hapjes zoals baklava. Er zullen veganistische, vegetarische en ook een paar glutenvrije gerechten zijn.’

Steun

Mensen die nu al aardbevingsslachtoffers willen helpen, hoeven niet te wachten tot de bak-benefiet volgende week woensdag, zegt Kızılay. ‘Je kunt ook vandaag al doneren aan AHBAP, een ngo voor humanitaire hulp; AFAD, een overheidsorgaan voor rampmanagement; of GIRO555.’

In contact komen met het team dat de bak-benefiet coördineert? Je kunt ze volgen op Instagram en Facebook of mailen naar wurturkishsociety@gmail.com.


Resource komt graag in contact met medewerkers en studenten die nauwe banden hebben met het getroffen gebied en die hun persoonlijke verhaal willen delen. Stuur de redactie een e-mail of een appje: 06 38624705.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.