Roeivereniging Argo helpt Oekraïne

Conserven, medicijnen, kleding, tenten, geld voor stroomaggregaten en meer werd opgehaald.
Hulpgoederen in de loods bij Argo. Foto W.S.R. Argo

De inzamelactie begon op zondag 27 februari en eindigde maandag 28 februari rond het middaguur, vertelt Argo-voorzitter Luwe Groot (23).

‘Een voormalige Argonaut (lid van Wageningse Studentenroeivereniging Argo, red.) is boer in Oekraïne’, vertelt Groot, doelend op oud-voorzitter Kees Huizinga. ‘Hij houdt ons op de hoogte van de situatie daar via een oud-voorzitters-appgroep en hij zit ook in een groep voor zware wedstrijdroeiers. Hij is nog in Oekraïne, maar hij heeft z’n vrouw en kind in veiligheid gebracht in Roemenië. Zijn vrouw kwam met een oproep hulpgoederen in te zamelen, van kleding tot slaapzakken tot matrassen tot medicijnen. Wij wilden daarbij helpen.’

Dus verspreidden de studentenroeiers zondag een oproep in verschillende appgroepen en Facebookgroep Wageningen Student Plaza. De boodschap: mensen die iets willen doen voor de Oekraïense bevolking kunnen hulpgoederen doneren bij Argo. Die behoefte was er, zegt Groot. ‘We hebben van zondagmiddag rond de lunch tot en met maandag 13:00 uur ingezameld. In die korte tijd hebben superveel mensen, ook van buiten Argo, spullen ingeleverd.’

Callcenter

Sommigen hadden hulp nodig bij het inleveren van hulpgoederen. Groot: ‘We kregen telefoontjes van mensen die bijvoorbeeld een matras willen doneren maar geen auto hebben om het langs te brengen; of iemand van ons het op kon halen. Onze bestuurskamer veranderde in een callcenter. En terwijl de bestuurskamer een callcenter werd, veranderde de loods in een opslagplaats voor kratten, tassen en dozen vol kleding, voedsel in blik, helmen, tenten, medicijnen, maandverband, pijnstillers, schoenen en meer.’

Ook stuurde een Argonaut een oproep in verschillende appgroepen waarin ze vroeg om een donatie te doen via Tikkie, vertelt Groot. ‘Zij zou dan op pad gaan om spullen in te gaan slaan. We hebben haar bericht verspreid, ook binnen het oud-Argo netwerk, en er is meer dan zesduizend euro opgehaald. In plaats van zomaar spullen kopen hebben we nu gevraagd waar het meeste behoefte aan is. Er worden stroomaggregaten van gekocht die naar Oekraïne gaan.’

Vrachtwagen vol

Het plan was om de opgehaalde spullen maandagmiddag naar een inzamelpunt te brengen bij een boer in Bennekom uit het netwerk van de Oekraïense boer. ‘Vanuit daar zou een vrachtwagen vol hulpgoederen naar Oekraïne vertrekken’, aldus Groot. ‘Toen kregen we maandag opeens te horen dat er daar al zo veel gedoneerd was dat er geen plek meer was voor onze hulpgoederen. Dat was wel even schrikken: wat nu?’

Na wat belletjes over en weer werd duidelijk dat er binnenkort meer vrachtwagens richting Oekraïne zullen vertrekken. Dus laadden de Argonauten twee botenwagens en een busje vol met hulpgoederen en brachten ze de spullen dinsdagmiddag alsnog naar het verzamelpunt in Bennekom. De ingezamelde hulpgoederen worden naar de grens tussen Polen en Oekraïne gebracht, waar ze gesorteerd worden voor verder transport. De ene regio in Oekraïne heeft namelijk een andere behoefte aan hulpgoederen dan de andere regio.

Grote bereidheid

Groot is onder de indruk van hoeveel hulpgoederen zijn gedoneerd in ongeveer een dag tijd. ‘Dit was een hele spontane actie. Veel Nederlanders willen iets doen, maar weten niet goed wát ze kunnen doen. Maar als je ze de kans geeft, zie je dat veel mensen willen helpen.’

Nu de actie is afgerond gaan de Argonauten hun hulpactie evalueren. ‘Doordat het zo spontaan was, kwamen we ook valkuilen tegen, maar het is fantastisch dat je in zo korte tijd zo veel goed spul kan ophalen. Ik zou het geweldig vinden als we meer kunnen doen.’

Hulpgoederen worden ingeladen. Video W.S.R. Argo.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.