Bedragen energiesteun ‘blokaansluiting’ bekend

Minister Jetten van Klimaat en Energie maakte de bedragen woensdag bekend.
Foto Shutterstock

Huurders van ‘zelfstandige’ appartementen met een blokaansluiting voor zowel gas als elektriciteit krijgen ten minste 1.598 euro. Studenten zonder eigen voordeur kunnen in dat geval 670 euro tegemoetzien.

Het kabinet verzacht het effect van de hoge energieprijzen voor burgers met een ‘prijsplafond’: er geldt een maximumprijs voor de energie tot een bepaald verbruik per energieaansluiting. Ook keerde het kabinet vorig jaar tweemaal een eenmalige tegemoetkoming uit van 190 euro. Maar huurders die met z’n allen één aansluiting delen – zoals veel studenten – dreigden daar niet van te profiteren. In november besloot minister Jetten van Klimaat en Energie dat ook die groep zal worden geholpen. Woensdag maakte hij de bedragen bekend.

Aanvragen

Eigenaren of beheerders van wooncomplexen met blokaansluiting kunnen het geld waarschijnlijk vanaf februari in twee rondes aanvragen bij de Belastingdienst. De studentenhuisvesters denken nog na over hoe en wanneer ze de bedragen precies gaan verrekenen met de maandelijkse servicekosten. Afhankelijk van de ontwikkeling van de energieprijzen gaan de bedragen in de tweede ronde misschien nog iets omhoog.

Tegemoetkoming blokaansluitingenGasElektriciteitTotaal
Zelfstandige wooneenheden1.0635351.598
Niet zelfstandige wooneenheden445225670
  Bron: Ministerie Economische Zaken en Klimaat. Minimale bedragen in euro’s.  

Het kabinet had in december al aangegeven dat ook huishoudens met blokaansluitingen gecompenseerd zullen worden voor de gemiste eenmalige tegemoetkoming van tweemaal 190 euro. Als ze blokelektriciteit hebben dan krijgen huurders van zelfstandige wooneenheden 380 euro. Bij onzelfstandige eenheden zal dat bedrag waarschijnlijk lager uitvallen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.