Compensatie voor zwangere promovendus

Nieuwe regeling haalt drempel weg voor zwangerschap tijdens promotietraject op chemisch lab.
Illustratie Shutterstock

Zwangere promovendi met een baan in een chemisch lab, moeten onmiddellijk stoppen met werken. Het werken met oplosmiddelen is gevaarlijk voor de ongeboren vrucht. Verlenging van het contract is niet altijd zeker: voor de leerstoelgroep is een zwangerschap een kostenpost. Met een nieuwe regeling past WUR daar nu een mouw aan.

De raad van bestuur heeft een speciaal potje in het leven geroepen om leerstoelgroepen te compenseren voor de extra kosten. De vergoeding bedraagt enkele tienduizenden euro’s, afhankelijk van hoe lang iemand uit de running is en de financiële situatie van de leerstoelgroep. Het geld komt volledig ten goede aan de verlenging van het contract met de promovendus. ‘Een zwangerschap drukt daardoor financieel minder zwaar op de leerstoelgroep’, zegt diversiteits- en inclusiviteitsmanager Eva Siebelink.

Kijk uit

Hoogleraar Organische Chemie Han Zuilhof is blij met de regeling, die volgens hem een primeur is in Nederland. ‘In de wetenschap in Nederland zie je dat vrouwen vaak pas na een eventuele postdoc kinderen krijgen. Ze kijken wel uit om eerder zwanger te raken. Mijn aio’s zeggen: Zwangerschap is wetenschappelijke zelfmoord. Verlenging van het contract is namelijk hoogst onzeker en varieert van niet tot volledig.’

Het gaat erom dat iedereen gelijke kansen heeft binnen WUR

Eva Siebelink, diversiteits- en inclusiviteitsmanager

Dat komt vooral doordat een leerstoelgroep er bij een zwangerschap financieel bij in schiet. De hogere loonkosten in de verlenging worden niet door het UWV vergoed. Daarnaast zijn er overheadkosten (voor bijvoorbeeld apparatuur) die nergens kunnen worden verhaald. Al met al komt dat volgens Zuilhof al snel neer op een kleine 30.000 euro per zwangerschap. Vanaf het moment dat een van zijn promovendi zwanger raakte in 2017 trekt hij al aan de bel. Tot voor kort dus tevergeefs, maar nu vond hij gehoor bij de nieuw aangestelde D&I-manager Siebelink.

Dieren

De nieuwe regeling is maar nodig voor een klein aantal gevallen per jaar. Naast werk in sommige chemische labs gaat het ook om werken met bepaalde dieren. Toch is Siebelink blij met de regeling. ‘Het gaat erom dat iedereen gelijke kansen heeft binnen WUR. Voor die ene persoon maakt het heel veel verschil. Dit zorgt ervoor dat iemand toch kan promoveren in de gewenste richting. En voor de leerstoelgroepen blijft het nu interessant om jonge vrouwen aan te nemen.’

‘In mijn lab is de man-vrouwverhouding 5 op 1’, zegt Zuilhof. ‘En ik weet wel hoe dat komt. Vrouwen zijn niet altijd bereid om te wachten met kinderen krijgen tot na hun postdoc. Biologisch gezien is dat ook zeker niet altijd verstandig. Dat persoonlijke offer is te groot.  Mijn aio’s zijn unaniem blij met deze regeling. Als ze zwanger worden, weten ze nu dat ze volledig vergoed en zonder externe druk hun promotie voort kunnen zetten.  Op die inclusieve regeling mag WUR trots zijn.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.
  1. Fijn dat er een potje voor contractverlenging in het leven is geroepen, maar pas op: deze nieuwe regeling haalt de drempel heus niet volledig weg voor een zwangerschap tijdens een promotietraject op een chemisch lab. Want wat als de opdrachtgever geen vertraging toestaat? En wat als een zwangerschap (misschien wel meerdere keren) in een miskraam eindigt voordat het goed gaat? Bij de meeste banen vertel je een zwangerschap aan je werkgever op z’n vroegst na een week of 12, maar noodgedwongen weten directe collega’s meteen van een prille zwangerschap af. Wil en kan je daarmee omgaan? En hoe veel extra tijd en geld kost het om een experiment volledig stop te zetten en na een paar maanden weer volledig op te starten? Of hoeveel goodwill kost het om een experiment voort te laten zetten tijdens jouw afwezigheid? En hoe lang kan je zonder schuldgevoel borstvoeding blijven geven? Ook dan mag je niet in het lab. En kolven kost 2 uur per werkdag. En als borstvoeding geven geaccepteerd is, hoe lang kan je nog nuttig werk doen zonder in het lab te komen? Vragen waar ik mee geworsteld heb. Ik heb destijds contractverlening gekregen en toch mijn PhD niet afgemaakt. Niet omdat ik te weinig support van mijn begeleiders en vakgroep heb gekregen, maar omdat een kind krijgen en chemisch labwerk niet goed samen bleken te gaan.