Eerste Birgit Elands scriptieprijzen uitgereikt

Scripties over ‘landethiek’ en ‘beleid voor traditionele landbouwlandschappen’ vielen in de prijzen.
Rianne Kat bij haar prijs, een Paw paw loofboom die werd geplant in het voedselbos. Foto Arjen Buijs

De nieuwe scriptieprijs is in het leven geroepen ter nagedachtenis aan Birgit Elands, die bijna twintig jaar bij de Forest and Nature Conservation Policy (FNP) groep werkte. Na een ziekbed overleed ze in februari 2022. De prijs is bedoeld om de beste scripties over de relatie tussen mens en natuur in het zonnetje te zetten. Woensdag 21 december werden de eerste prijzen uitgereikt.

Senior onderzoeker Arjen Buijs stond zo’n tien jaar met Elands voor de klas. ‘Birgit heeft ‘mens-natuur-relaties’ opgezet bij FNP, een van onze drie officiële thema’s. Ze was gepassioneerd over de bescherming van natuur en biodiversiteit, maar ook over mensen, familie, vrienden, collega’s en haar studenten. Vandaag feliciteren we twee studenten die net als Birgit de relatie tussen mens en natuur onderzoeken.’

In totaal werden er elf scripties uit vijf verschillende vakgroepen opgestuurd. Een jury nomineerde vervolgens twee finalisten. Roxane Bradaczek schreef een masterscriptie over de drijfveren van boeren in het Middellandse Zeegebied om te kiezen voor traditionele landbouwmethodes en -landschappen. De jury prees haar onderzoek omdat die inzichten en beleidsaanbevelingen bevat over hoe boeren kunnen worden geholpen op een traditionele en duurzame manier te blijven boeren, in een tijd waarin het risico op intensivering op de loer ligt.

Extra bijzonder

Rianne Kat schreef een scriptie over landethiek (waarden, ideeën en principes over hoe we met het land omgaan) als innovatieve kracht. Aan de hand van vier initiatieven in Nederland (voedselbos, ecologische woonwijk, biologische melkveehouderij en een wildplukbedrijf) onderzocht ze hoe duurzame landethiek er in de praktijk uit kan zien en hoe dat bijdraagt aan duurzame innovatie. De jury vond haar scriptie onder meer sterk omdat die ‘inzichten biedt in de relaties tussen ethiek en transformatieve processen’. Uiteindelijk vielen beide scripties in de prijzen.

Kat is blij met de prijs. ‘Het helpt me te beseffen dat m’n thesis goed is gelukt. Als je er middenin zit, zie je zelf vooral wat er niet goed gaat. Daarnaast is het extra bijzonder omdat ik Birgit zelf heb gekend. Toen ik bachelorstudent Bos- en Natuurbeheer was, was Birgit mijn scriptie- en stagebegeleider. Inmiddels werk ik ook voor FNP, de groep waar zij werkte. Tijdens de ceremonie zei Birgits vrouw dat Birgit trots op me zou zijn. Dat voelt heel fijn.’

Plantbare prijzen

Na de uitreiking vertrokken de winnaars samen met juryleden, familie van Elands en andere aanwezigen naar het Droevendaalse voedselbos om hun prijs in de grond te zetten: Kat kreeg de Asimina Tribola, een loofboom die ook wel bekendstaat als Paw paw. Bradaczek mocht een moerbeistruik planten.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.