Francerious Request haalt ruim 2.500 euro op

Met een marathon-radio-uitzending werd geld ingezameld voor de Manege Zonder Drempels.
De cheque met het eindbedrag. Foto Francerious Request

Op donderdag 15 december begonnen de radiomakers van studentenvereniging KSV Franciscus aan een non-stop radio-uitzending van 72 uur. Op zondag 18 december rond het middaguur werd het eindbedrag bekendgemaakt: 2565,25 euro.

Jurre Braaksma, voorzitter van de Francerious Request-commissie, is blij met het bedrag. ‘Het is de eerste keer dat we deze actie openbaar organiseren en we hadden publiekelijk geen verwachtingen uitgesproken’, vertelt Braaksma. ‘Stiekem hoopte ik op zo’n tweeduizend euro. Dat hebben we in ieder geval overtroffen. De mensen van de manege waren er heel blij mee en dat is natuurlijk waar je het allemaal voor doet.’

Naast de radio-uitzending organiseerden leden van de vereniging ook andere acties. ‘Iemand die in coronatijd heeft leren knippen, heeft iets van 160 euro opgehaald als kapper. Een borrelclub ging lege bierkratten ophalen en inleveren voor statiegeld, zij kwamen op 590 euro uit. Maar het meeste geld kwam van mensen die gewoon doneren.’

In de kou

Een van de grootste uitdagingen voor de organisatoren van Francerious Request was rust pakken, vertelt Braaksma. ‘Als je met z’n allen met zo’n actie bezig bent, wil je eigenlijk overal bij zijn.’ Ook was het erg koud. ‘Zaterdag gingen leden buiten bij ons pand kerstballen, glühwein, warme chocomel en koffie verkopen. Het was toen ijskoud, min vijf graden of zo.’

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Hartverwarmend

Marijke te Ronde, voorzitter van het bestuur van de Manege Zonder Drempels, is ‘superblij’ met de opbrengst. ‘Maar meer nog dan het geld is het gewoon hartverwarmend dat ruim honderd mensen meedoen aan zo’n actie. Zó veel mensen die hun beste beentje voorzetten, maatschappelijk betrokken zijn en naar elkaar omkijken. Dat is geweldig. En ook qua zichtbaarheid is het goed, want lang niet iedereen kent de Manege Zonder Drempels. Misschien dat de mensen voor wie we er zijn—mensen met een ernstig meervoudige beperking—voor het eerst van ons bestaan hebben gehoord.’

Het geld zal gebruikt worden om tilliften te vervangen, vertelt Te Ronde. ‘Met die tilliften kunnen we mensen op een zogeheten huif-bed (zie foto, red.) tillen.’

Traditie

Francerious Request moet een vaste eindejaarstraditie worden, zegt Braaksma. ‘Het is mooi om als vereniging iets terug te doen voor de omgeving. Volgend jaar gaan we weer een ander goed doel in de omgeving helpen.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.