Protestkerstmarkt voor Gaia

'Een kerstmarkt is een leuker gebruik van de openbare ruimte dan parkeerplaatsen.'
De kerstmarkt van de Actiegroep Nieuwe Mobiliteit Wageningen. Foto Ilja Bouwknegt

‘Kom naar onze kerstmarkt om de WUR te laten zien dat het tijd is om te investeren in haar eigen waardes!’, staat op de flyer van Actiegroep Nieuwe Mobiliteit Wageningen. Afgelopen vrijdag organiseerde de actiegroep een kerstmarkt op het parkeerterrein voor Gaia om aandacht te vragen voor de auto-infrastructuur op de campus van WUR.

De actiegroep heeft er zelf ook een tafel ingericht, niet met kerstspullen, maar met flyers en plattegronden die laten zien hoe zij de campus liever willen. De speerpunten zijn verbreding van de Mansholtlaan en de geplande ruimte voor achthonderd auto’s op Born-Oost. ‘WUR geeft te veel ruimte aan de auto’, zegt Jacco Bontekoe, een van de organisatoren van de kerstmarkt. ‘Ze blijven daardoor in oude patronen denken. Wij vinden dat WUR tegen haar eigen waarden ingaat met de aanleg van nog meer asfalt.’

Afgelopen zomer lieten de studenten – die zich naderhand Actiegroep Nieuwe Mobiliteit Wageningen gingen noemen – voor het eerst van zich horen. Zij maakten toen geïmproviseerde studieplekken op de parkeerplaats om aandacht te vragen voor het autogebruik bij WUR. Ook deelden ze een enquête uit die door bijna 600 mensen werd ingevuld. Een groot deel van de invullers voelde eveneens weinig voor nog meer asfalt en auto’s op de campus.

Leuker

Het doel van deze kerstmarkt was ‘om op een gezellige manier bewustzijn te creëren voor hoeveel ruimte de auto inneemt’. De actiegroep regelde de kraampjes op het parkeerterrein en de bezoekers regelden de rest. Zo stond er een koek- en zopiekraam, een jongen speelde kerstliedjes op een trombone, er werd zelfgemaakt eten verkocht en er gingen geruchten dat er een koor zou langskomen. Een kleine vergoeding om de kosten te dekken van deze kerstmarkt is welkom, stond ergens te lezen.   

‘Een kerstmarkt is een leuker gebruik van de openbare ruimte dan parkeerplaatsen’, zegt Eline Floor Houwen, een van de organisatoren. ‘We willen onszelf zichtbaar maken en aan mensen vragen wat we nog meer kunnen doen.’ Op een formulier konden bezoekers hun contactinfo achterlaten om mee te doen aan het initiatief. Er zijn inmiddels al meerdere aanmeldingen.

Meedenken

De discussie over de bereikbaarheid van de campus loopt al lang. ‘We willen WUR niet alleen maar afkraken’, voegt Houwen toe. ‘Het is al goed dat er geen weg wordt aangelegd door het Binnenveld, zoals ooit werd voorgesteld. Binnenkort gaan we praten met mensen van WUR die zich met mobiliteit bezighouden en we willen een manifest indienen. Daar werken we nog aan.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.
  1. Het bovenste parkeerdek van de parkeergarage is zelden in gebruik. We kunnen zo 100 automobilisten doorverwijzen naar boven en 100 parkeerplaatsen opwaarderen tot groene prettige verblijfsruimte. Ik ben niet tegen automobilisten, maar als we auto’s voor onze deur willen parkeren missen we tuinen, schaduw, en een fijn groen welkom tot onze gebouwen. Enkel bij regenachtig weer wordt het parkeerdek benut, kunnen we die fietsers niet gewoon een mooie regenbroek geven?

  2. In het artikel staat vermeld dat we in gesprek gaan met het bestuur. Dit klopt niet, we hebben een gesprek gaan met medewerkers die over mobiliteit gaan op de WUR. We staan natuurlijk wel open voor een gesprek met het bestuur 🙂