Zorgen over meer asfalt

Ook studenten hebben een mening over het verkeer rondom de campus.
Studieplekken op de parkeerplaats bij Lumen. Foto Willem Andrée

In de al jaren slepende discussie over de bereikbaarheid van de campus bleven de studenten stil. Maar daar komt nu verandering in. Een groepje studenten van (met name) Droevendaal zet vraagtekens bij de verbreding van de Mansholtlaan en de autovriendelijkheid van WUR. Een actie gisteren op de parkeerplaats van Lumen vormt de start van mogelijk meer.

De studenten waren er al vroeg bij. Om half acht werd een aantal parkeerplaatsen in bezit genomen om er geïmproviseerde studieplekken van te maken. ‘Met tafels, stoelen, een kleedje’, vertelt woordvoerder en student biologie Mayra van der Vrande. ‘Groepjes studenten kwamen gedurende de dag langs om hier te studeren.’

Enquête

Borden en een spandoek maakten het werkelijke doel van de actie duidelijk: aandacht voor de (auto)mobiliteit van WUR. Tijdens de lunch werd passanten gevraagd een enquête in te vullen over het vervoer van en naar de campus. Dat deden zo’n driehonderd mensen. ‘En we willen hem nog verder verspreiden’, zegt Van der Vrande. Komende week worden de resultaten bekend gemaakt.

We hoeven niet meer allemaal in de spits te rijden

Jacco Bontekoe, student Urban Environmental Management

Centraal in de vragen staat de voorgenomen verbreding van de Mansholtlaan. De studenten plaatsen vraagtekens bij het nut en de noodzaak daarvan. ‘De plannen leiden alleen maar tot meer auto’s naar de campus’, zegt student Jacco Bontekoe. ‘Hoe is dat te rijmen met het duurzame imago van WUR? Met de enquête willen we de meningen op de campus peilen.’

Corona

De discussie over de bereikbaarheid van Wageningen loopt al meer dan een decennium. Veel knopen zijn al doorgehakt. Zijn de studenten dus te laat? Nee, denkt Bontekoe. ‘De uiteindelijke besluitvorming moet nog plaatsvinden. Bovendien heeft corona voor belangrijke veranderingen gezorgd. We hoeven niet meer allemaal in de spits te rijden.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.