‘Vertraag aanpak pesticiden niet’

Honderden wetenschappers steunen actie WUR-bestuurskundige Jeroen Candel.
Foto Shutterstock

Het Europese voornemen om het gebruik van pesticiden terug te dringen, moet onverminderd worden uitgevoerd. Vertraging door de gevolgen van het beleid opnieuw tegen het licht te houden, is funest voor de biodiversiteit. Dat is de boodschap van een petitie van Europese wetenschappers.

Aan de wieg van de petitie staat de Wageningense bestuurskundige Jeroen Candel. Mikpunt van de actie is de wens van diverse belangengroepen en lidstaten om aanvullend onderzoek te doen naar de gevolgen van het terugdringen van het pesticidengebruik. De Raad van Ministers van de EU besluit maandag over zo’n onderzoek.

Uitstel is afstel

De Europese Unie wil het gebruik en de risico’s van pesticiden voor 2030 met de helft verminderen. Die ambitie werd twee jaar geleden uitgesproken, maar moet nog in wetgeving worden vastgelegd. Nieuw onderzoek legt daar volgens Candel een bommetje onder. Hij vreest dat uitstel zal leiden tot afstel.

Tegenstanders van ingrijpen in het pesticidengebruik vrezen dat door Covid en de oorlog in Oekraïne de voedselzekerheid op het spel staat. Om die reden is nieuw onderzoek naar de impact van verduurzaming van de landbouw nodig. ‘Een slimme tactiek’, zegt Candel. En eentje die succesvol is. ‘Er lijkt een meerderheid tegen ingrijpen te ontstaan.’

De uitdagingen voor het voedselsysteem en de biodiversiteit in Europa zijn niet veranderd sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraine

Jeroen Candel, bestuurskundige WUR

Maar volgens Candel zijn corona en de oorlog drogredenen. ‘De uitdagingen voor het voedselsysteem en de biodiversiteit in Europa  zijn niet veranderd sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne.’ Hij denkt dat tegenstanders wetgeving willen vertragen tot de volgende Europese verkiezingen in 2024, waarna er misschien helemaal geen wet meer komt.

Green Deal

De online petitie kon tot vanmiddag (vrijdag) twaalf uur worden ondertekend. Dat leverde 621 steunbetuigingen op. Het pakket is vervolgens naar de belangrijkste Green Deal-commissarissen en europarlementariers gestuurd, waaronder de Nederlander Frans Timmermans.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.