Duik dieper in data

Studenten moeten beter worden in dataverwerking en modelleren.
Foto Shutterstock

De hoeveelheid wetenschappelijke data is immens. Maar hoe destilleer je daaruit onderliggende mechanismen en causale verbanden? Studenten die dat kunnen, gaan het verschil maken, zegt de nieuwe leerstoelhouder Experimentele Zoölogie Florian Muijres.

‘Studenten hebben baat bij betere vaardigheden in datascience en modelleren’, zegt Muijres. ‘Om de wereld beter te kunnen begrijpen is heel veel energie gestoken in het verzamelen van gegevens. Maar die berg is zo groot geworden dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Aan datascience wordt wel gewerkt bij WUR, maar volgens mij kan het nog beter.’

Muggen

Muijres werkt binnen zijn groep veel met modellen om de ingewikkelde vliegbewegingen van met name muggen te doorgronden. Hij bouwde sinds zijn komst in 2014 die tak van onderzoek uit tot de grootste binnen de leerstoelgroep. De studie leidde onder meer tot betere muggenvallen en dus een betere bestrijding van malaria.

Relevante soorten

Die toepassing van fundamenteel onderzoek is en blijft binnen de leerstoelgroep belangrijk, zegt Muijres. ‘We werken aan primaire wetenschappelijke vragen over hoe dieren functioneren. Maar daarbij kiezen we altijd soorten die ook maatschappelijk relevant zijn. Die combi zit in het DNA van Wageningen.’

Naast muggen zijn dat bijvoorbeeld levendbarende vissen (model voor de menselijke placenta), zeekatten (toepassing in de soft robotica) en het regeneratievermogen van platwormen (voor beter begrip van stamcellen).

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.