Voorbij het Disney-perspectief

CenSAS Dierendialoog over dieren en beeldvorming.
Gorillabeeld bij Burgers' Zoo De bronzen bewaker van Burgers’ Zoo ‘by night’. Foto Resource

‘In een wereld waarin beelden steeds belangrijker worden, komen we ook vaak dieren tegen in de media. Maar wat zijn eigenlijk de effecten daarvan? Zorgen beelden van dieren voor meer begrip en inzicht of leidt het juist tot een vertekend beeld?’

Rondom deze vragen kwamen onlangs een kleine honderd dierwetenschappers, dierenartsen, andere dierprofessionals en ‘gewone’ dierenliefhebbers bij elkaar, in het kader van de jaarlijkse door CenSAS georganiseerde Dierendialoog. CenSAS staat voor het Centre for Sustainable Animal Stewardship. Het is een samenwerkingsverband tussen de Utrechtse faculteit Diergeneeskunde en het Wageningse Animal Sciences dat zich sterk maakt voor het duurzaam en verantwoord samenleven van mensen en dieren.

Katten en internet

Na twee online corona-edities kon de Dierendialoog nu weer live plaatsvinden en wel in Burgers’ Zoo. Het thema van dit jaar, dieren in beeld, werd ingeleid door een minicollege van Maarten Reesink, universitair docent Animal Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Met aanstekelijk enthousiasme schetste hij hoe dieren eigenlijk altijd al media domineerden. Van de oudste rotstekeningen tot de oervorm van de speelfilm of de eerste video op YouTube: de hoofdrol is voor dieren. ‘En dat het internet van katten is, weet natuurlijk iedereen’, memoreerde hij.

Aan de dialoog werd in kleine groepjes invulling gegeven: wat dóen die dieren-in-de-media met de beeldvorming over dieren? Wat betekent de manier waarop media individuele dieren portretteren – denk aan films zoals Wolf, Cow, Gunda – voor de behandeling en bescherming van soorten? Wat is de waarde van die media coverage in praktische zin; wat heeft de wetenschap er bijvoorbeeld aan dat de modernste filmcamera’s aspecten van het dierenleven kunnen blootleggen die niemand voor mogelijk hield?

Concrete antwoorden of inzichten leverde de avond niet op, maar dat was de insteek ook niet. Wat het wel bracht: stof tot nadenken, meer begrip voor andere standpunten dan die van jezelf, nieuwe contacten. Plus een YouTube-tip van Reesink: check ‘If Disney Cartoon Animals Were Scientifically Accurate’ – gewoon omdat ‘ie zo leuk is.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.