WUR betaalt fors voor energie

De rekening voor gas en stroom wordt mogelijk zes keer hoger.
Photo Roelof Kleis

Voor het nieuwe energiecontract met Eneco moet WUR flink in de buidel tasten. Alhoewel de precieze kosten nog niet bekend zijn, wordt in de begroting rekening gehouden met een zes keer hogere inkoopprijs, zegt WUR-energiecoördinator Wouter van Leeuwen. In plaats van vijf miljoen moet mogelijk dertig miljoen euro worden neergeteld. ‘Dat is gigantisch en doet veel pijn.’

Dat de kosten niet exact bekend zijn, heeft te maken met het feit dat in de huidige omstandigheden de energieprijs niet voor het hele jaar kan worden vastgelegd. ‘Met het nieuwe contract moeten we regelmatig de markt op om nieuwe volumes aan energie in te kopen. We hebben een contract voor een jaar, met een optie voor nog een jaar.’

Gedurende de werkdag is het 19 graden, daarbuiten geldt de nachtstand van 15 graden

Wouter van Leeuwen, energiecoördinator WUR

De pijn van de energiecrisis zal door de hele organisatie worden gevoeld. Van Leeuwen: ‘De pijn komt bij iedereen terecht. Energie wordt in principe naar de kenniseenheden doorbelast naar rato van gebruik. Zij zijn inmiddels op de hoogte van de stijging. Energie is niet langer goedkoop en alom beschikbaar. Het een schaars goed geworden en dat voelen we.’

Het infobord gaat ‘s avonds op zwart. Foto Roelof Kleis

19 graden

Dat voelen is ook letterlijk. Om energie te besparen worden maatregelen genomen. Sinds de zomer staat de thermostaat in de gebouwen twee graden lager op 19 graden Celsius. Van Leeuwen: ‘Daarnaast zijn we bezig om de comforttijd aan te passen. Gedurende de werkdag is het dan 19 graden, daarbuiten geldt de nachtstand van 15 graden. Uitzondering daarop is de bibliotheek.

Minder warm stoken bespaart naar verwachting 10 procent verbruik van gas. Een aantal gebouwen op de campus wordt daarnaast versneld volledig aangesloten op de onlangs aangelegde WKO-ring, de warmte-koudeopslag. ‘Aanvankelijk wilden we dat in twee fasen doen’, licht Van Leeuwen toe. ‘Eerst voor driekwart, waarbij we op de koude dagen gas bijstoken, en dan later helemaal. Het systeem wordt nu in één keer gasloos.’

Overkappen parkeerplaatsen

WUR wil daarnaast de opbrengst uit zonnepanelen verdubbelen. Van Leeuwen: ‘We hebben al veel zonnepanelen liggen. Die leveren 5,5 miljoen kWh aan stroom. We willen naar 10 miljoen kWh. Ik ben bezig een haalbaarheidsstudie uit te zetten naar het overkappen van parkeerplaatsen met zonnepanelen. Daarnaast kijken we of we rond de campus duurzame energie kunnen opwekken, bijvoorbeeld met een zonneveld.’  

Er zijn ook maatregelen genomen op kleinere schaal. Zo is sinds kort het ledscherm bij Atlas ’s nachts uit. ‘Dat scherm heeft weliswaar ledverlichting, maar gebruikt extreem veel energie’, zegt Van Leeuwen. ‘En het stond dag en nacht aan. Dat is nu dus niet meer zo.’

Heb jij tips voor WUR om energie te besparen? Deel ze met ons via resource@wur.nl.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.