Idealis investeert flink in gebouwen

Asserpark als eerste aan de beurt en krijgt extra ruimtes voor ontmoeting.
Sterflat Asserpark. Foto Roelof Kleis

Idealis gaat de komende tien jaar 80 miljoen investeren om bestaande gebouwen op te knappen en verduurzamen. Een groot deel van dat bedrag gaat naar de sterflats. De oudste, Asserpark, is over ruim een jaar als eerste aan de beurt. Hoevestein volgt in 2026. Opvallendste vernieuwing is dat er extra ruimtes komen voor studenten om elkaar te ontmoeten, te studeren of een verjaardag te vieren.

Dat zegt directeur Bart van As in toelichting op het nieuwe Ondernemingsplan Idealis 2023-2026. Elke afdeling krijgt er naast de keuken een tweede ontmoetingsruimte bij. Die extra ruimte in elke vleugel wordt mogelijk gevonden door het washok op te offeren en/of een van de bestaande zeven kamers. In een wasserij beneden in de flat kan dan tegen betaling worden gewassen.

Blijven wonen

Naast een extra woonkamer in iedere vleugel komt er op de begane grond een grote ontmoetingsplek. Het bestaande flatcafé blijft. Studenten kunnen er volgens Van As tijdens de verbouwing blijven wonen. Waarschijnlijk wordt het verdieping voor verdieping aangepakt. Naast extra ruimte voor ontmoeting worden de gebouwen verduurzaamd. Idealis wil in 2035 CO2-neutraal zijn..

Afdelingen met tien of achttien eenheden zijn veel te groot. Dat wil de toekomstige student niet meer

Bart van As, directeur Idealis

Op de wat langere termijn staat volgens Van As ook sterflat Dijkgraaf op de rol om flink aangepakt te worden. ‘Eind 2027 stopt de exploitatie van Dijkgraaf. De afdelingen met tien of achttien eenheden zijn veel te groot. Dat wil de toekomstige student niet meer.’ Of de sterflat wordt gesloopt, zoals eerder is gebeurd met Rijnsteeg, valt nog te bezien. ‘We gaan eerst renovatie onderzoeken.’

Andere kwaliteit

Met de investeringen in de gebouwen wil Idealis ‘andere kwaliteit voor een andere toekomst’ bieden. Volgens Van As veranderen de woonwensen van jongeren en verandert het onderwijs door online leren en (internationale) uitwisselingen. Daar hoort aangepaste woonruimte bij. Idealis gaat daarnaast onderzoeken of de doelgroep in de toekomst kan worden uitgebreid van studenten naar (werkende) jongeren.  

Behalve investeren in renovatie gaat Idealis de komende jaren tweehonderd miljoen steken in nieuwbouw. Naast de bestaande plannen voor Born-Oost (Mansholtlaan) en uitbreiding van de Bornsesteeg, is Van As op zoek naar nog een locatie voor een complex van driehonderd eenheden in 2028/29. In februari volgend jaar staat de oplevering van het complex Costerweg (265 eenheden) op de rol.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.