Toneelstuk helpt bij gesprek over mantelzorg

'We willen laten zien en voelen tegen welke aspecten van mantelzorg je aan kunt lopen.'
Foto Milou van der Horst.

Hoe houd je de balans tussen mantelzorg en je werk of studie? WUR opende daarover het gesprek via het toneelstuk Mijn Moeder. De voorstelling werd opgevoerd in Impulse, één dag voor we in Nederland stilstaan bij de vijf miljoen mantelzorgers.

Het Wagenings Werktheater schetste gistermiddag een beeld van het leven van een oudere vrouw met dementie van wie de zoon elke zondag op bezoek komt. Met een lach en een traan ervaart het publiek hoe de dementerende vrouw achteruit gaat en hoe haar zoon ermee omgaat. ‘We willen een kijkje bieden in het hoofd van de moeder en mensen raken’, duidt regisseur Cor Meurs. Ook WUR wil mensen raken, zegt Fenny de Lange van het mantelzorgloket . ‘We willen laten zien en voelen tegen welke aspecten van mantelzorg je aan kunt lopen en daarmee oog en oor hebben voor studenten of collega’s die voor anderen zorgen.’ De Dag van de Mantelzorg op 10 november is daarvoor een goede aanleiding, aldus De Lange. ‘We maken van deze gelegenheid gebruik mensen te wijzen op de ondersteuning die we zo graag bieden. Die is hard nodig, want één op de tien mantelzorgers is overbelast.’

Herkenning

Een groot deel van het publiek is zelf mantelzorger en werkzaam bij WUR, zoals Gerdien Kouwenhoven-Vermeer. Ze is assistent-onderzoeker Teelt en Gewas en zorgt voor haar dementerende vader. Ze zegt na afloop: ‘Het was heel herkenbaar: de dementie, zoals rolverwisseling en geheugenverlies, én de mantelzorg zoals eten meebrengen en vaste bezoekdagen.’

Er zijn veel mogelijkheden om mantelzorgers te versterken, maar dan moet je er wel over praten

Regisseur Cor Meurs

Na afloop praten aanwezigen na bij de borrel. Cor is blij dat het theaterstuk helpt het gesprek te voeren: ‘Ik hoor dat mensen het met elkaar hebben over hoe we zorg inrichten en met mantelzorgers omgaan.’ Toch delen aanwezigen vooral hun eigen ervaringen en dat vindt Cor belangrijk. ‘Er zijn veel mogelijkheden mantelzorgers te versterken, maar dan moet je er wel over praten.’

Erkenning

De praatplaat Mantelzorg en WUR helpt ook het gesprek te voeren. Die werd na de voorstelling door HR-directeur Martijn Scheen onthuld. Scheen: ‘We willen graag helpen de balans tussen zorg en werk te vinden. Helaas weten veel medewerkers nog niet welke ondersteuning WUR biedt. De praatplaat moet daarbij helpen.’ Gerdien heeft haar weg inmiddels gevonden: ‘Ik kan altijd terecht bij mijn teamleider, die mij een luisterend oor, begrip en erkenning geeft. Via hem kwam ik bij het mantelzorgloket, dat me naar een mantelzorgcoach verwees. Met zijn adviezen kan ik het volhouden.’

De praatplaat is te vinden op Intranet.

Tips
Hoe vind je de balans tussen werk of studie en mantelzorg? Praten over je situatie is een eerste stap. Lucht je hart, krijg meer begrip of vind samen oplossingen. Samen met je leidinggevende of je studieadviseur en/of decaan kan je kijken hoe WUR je kan ondersteunen. Of praat met bedrijfsmaatschappelijk werk, HR, je bedrijfsarts, huisarts of (student)psycholoog.
Vind je het moeilijk om je situatie te bespreken? Naast de praatplaat kunnen Fenny de Lange of Erica Steen van WUR’s mantelzorgloket je informatie geven of doorverwijzen, bijvoorbeeld naar een gecertificeerde mantelzorgconsulent die beroepsgeheim heeft of tips geven over landelijke en regionale steunpunten zoals MantelzorgNL, Mantelzorgelijk of het Mantelzorgcentrum.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.