Risico op vitaminegebrek na maagverkleining

Deel van de obesitaspatiënten neemt de voorgeschreven pillen niet (dagelijks) in.
Foto Shutterstock

Dat blijkt uit onderzoek van Marieke Smelt. Zij promoveerde 16 september 2022 bij Humane Voeding en Gezondheid op dit onderzoek. Smelt is werkzaam bij het Catharina Ziekenhuis Eindhoven.

Na een maagverkleining lopen patiënten risico op een vitaminegebrek. ‘Door de veranderingen in het maag-darmkanaal vermindert de opname van voedingsstoffen, vitaminen en mineralen na een maagverkleining’, vertelt Smelt . ‘Hierdoor kan zelfs bij een gezond eetpatroon een tekort aan vitaminen en mineralen in het lichaam ontstaan.’

Om gebreken te voorkomen krijgen patiënten na een maagverkleining speciaal voor hen ontwikkelde vitaminesupplementen voorgeschreven. Uit het onderzoek van Smelt blijkt echter dat een flink deel van de patiënten (22 procent) de supplementen niet, of niet dagelijks, neemt.  Een slechte zaak, zegt Smelt, want door een tekort aan vitaminen lopen patiënten grote kans op medische problemen zoals bloedarmoede, beschadiging van het zenuwstelsel, spierzwakte en botontkalking. Smelt wilde vooral weten waarom deze patiënten hun vitaminesupplementen niet slikken. ‘Pas als we dat weten kunnen we bedenken hoe we dit kunnen verbeteren.’

Betere communicatie

Ruim 4600 patiënten, verdeeld over vier ziekenhuizen in Nederland, vulden een uitgebreide enquête in over het gebruik van multivitaminen. De belangrijkste redenen voor patiënten om de pillen niet in te nemen, waren de bijwerking maag-darmklachten, een vieze smaak of geur en een gebrek aan informatie. Een ander belangrijk punt bleken de kosten van de supplementen te zijn; ze worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Daarnaast is 30 procent van de patiënten ontevreden over de uitleg die ze van zorgverleners in het ziekenhuis krijgen over het belang van multivitaminen. ‘Blijkbaar doen we dat als professionals niet op een goede manier’, zegt Smelt.

Het onderzoek biedt inzicht in hoe patiënten gerichter kunnen worden behandeld. En er zijn inmiddels al stappen gezet, vertelt Smelt: ‘Voor patiënten met maag-darmklachten heeft het Catharina Ziekenhuis inmiddels een buikklachten-polikliniek opgericht. Verder bespreken we beter wat iemands persoonlijke voorkeuren zijn en wat de eventuele drempel is waarom iemand de supplementen niet wil nemen.’

Verzekering

Daarnaast werken de fabrikanten van de supplementen aan manieren om de smaak en geur te verbeteren. Volgens Smelt is er ook een rol weggelegd voor de zorgverzekeraars. ‘Een maagverkleining is geen quick fix voor obesitas, het vergt een levenslange behandeling, onder meer met deze multivitaminen, en het is belangrijk dat verzekeraars dat erkennen en dat er vergoeding komt. Het is goedkoper om de kosten van de multivitaminen gewoon te vergoeden. Doe je dat niet en patiënten ontwikkelen later medische problemen, dan vallen de zorgkosten uiteindelijk veel hoger uit.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.