Contactpunt sociale veiligheid in de lucht

Voor wegwijs in de aanspreekpunten en een luisterend oor.
Niemand zou er alleen voor moeten staan bij grensoverschrijdend gedrag Een zo laag mogelijke drempel om grensoverschrijdend gedrag aan te pakken, dat beoogt het contactpunt. Foto Lynn Kintziger via Unsplash

‘Grensoverschrijdend gedrag mag niet zonder consequenties blijven’, zei ombudspersoon Jacqueline Schoone laatst in Resource. Daarbij kondigde ze ook een nieuw, laagdrempelig contactpunt aan, omdat niet altijd even helder is waar je als student of als medewerker kunt aankloppen.

Dat contactpunt is er nu, zowel voor studenten als voor medewerkers die te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag. Bystanders van grensoverschrijdend gedrag – of vermoedens daarvan – kunnen er eveneens terecht, bijvoorbeeld om te sparren over wat je kunt doen om de benadeelde te beschermen en het gedrag te stoppen. Als je je identiteit liever niet kenbaar maakt: dat kan. Om de drempel zo laag mogelijk te houden, kun je ook anoniem terecht bij het contactpunt.

Het contactpunt zorgt voor de eerste opvang, in de vorm van een luisterend oor of een eerste advies. Daarnaast wijst het de weg voor verdere hulp of eventuele vervolgstappen, zoals een formele melding – voor wie dat wil tenminste; het contactpunt is er ook voor mensen die ‘alleen maar’ hun verhaal kwijt willen. Essentie is dat medewerkers of studenten niet langer zelf uit hoeven te puzzelen waar of bij wie ze precies moeten zijn in geval van grensoverschrijdend gedrag of andere integriteitskwesties – al mag dat natuurlijk wel, de bestaande ‘loketten‘ blijven gewoon bestaan.

Verstand van zaken

Het contactpunt wordt bij toerbeurt bemenst door ombudspersoon Jacqueline Schoone, coördinator social safety Joyce van der Velde, veiligheidscoördinator Wietse Willebrands en Rutger Kroes van het Student Service Cente. Altijd iemand met verstand van zaken van zaken dus. ‘Want we weten hoe pijnlijk en precair grensoverschrijdend gedrag kan zijn’, aldus Van der Velde. Het contactpunt is te bereiken via socialsafety@wur.nl en telefoonnummer +31317 481 774.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.