Longlist Teacher of the Year bekend

Twee nieuwkomers op de longlist voor de Teacher of the Year-verkiezing (TOTY).
Arie Nieuwenhuizen, winnaar in 2020. Foto: Guy Ackermans.

Het gaat om Birgit Boogaard en Casper Quist. De andere acht genomineerde docenten stonden al vaker op de longlist. Resource sprak met de debutanten en met oude bekenden.

Birgit Boogaard (docent Knowledge Technology and Innovation) staat voor het eerst op de longlist. ‘Mijn manier van lesgeven is heel dialogisch: we creëren samen een veilige leeromgeving waarin we van elkaar leren. Ik denk dat studenten dat waarderen.’ Met een achtergrond als illustrator tekent ze terwijl ze lesgeeft een illustratie op het bord waarin ze sociologische en filosofische concepten uitbeeldt. Aan het eind van de collegereeks ontstaat er één grote overzichtelijke illustratie. ‘Dat helpt om abstracte concepten te begrijpen en onthouden.’

Voor Boogaard is de nominatie een blijk van erkenning voor twee van haar belangrijkste vakken: Afrikaanse Filosofie en Social Justice Technology and Development. ‘Daarin probeer ik Afrikaanse perspectieven van filosofen en wetenschappers in te brengen, om ons eigen westerse perspectief te verbreden. Vrij onbekend terrein voor Wageningen, maar ik ben super dankbaar dat studenten erkennen dat daar behoefte aan is.’

Birgit Boogaard. Foto Anna Green

Enthousiasme

Ook Casper Quist (docent Biosystematics) is voor het eerst genomineerd. ‘Fantastisch. Na een hele dag excursie geven zag ik een mailtje waarin het nieuws stond.’ Hij ziet het als waardering voor zijn inzet. ‘Blijkbaar doe je dan toch iets goed.’ Wat waarderen de studenten in zijn onderwijs? ‘Waar ik les over geef vind ik zelf erg leuk, en dat kan ik blijkbaar overdragen. Dat werkt enthousiasmerend.’

Casper Quist. Foto Barbara Boekhoudt

Ute Sass-Klaassen (universitair hoofddocent Bosecologie en Bosbeheer) staat sinds 2011 met regelmaat op de longlists en shortlists, maar wist de prijs tot dusver nog niet te winnen. Dit jaar maakt ze weer kans. ‘Het is hartstikke leuk om genomineerd te worden – fijn om samen met de andere collega’s de waardering van de studenten te krijgen. Ik vind dat onderwijs interessant wordt als studenten les krijgen van docenten met verschillende stijlen; dat maakt ook dat een vak dynamisch, veelzijdig en interessant wordt. Je zou dus eigenlijk veel verschillende teachers of the year willen aanwijzen; één winnaar is een beetje gek.’ Ondanks dat de studentengetallen in een vak door de jaren heen zijn gegroeid, probeert Sass-Klaassen toch momenten van persoonlijke feedback te hebben met haar studenten. ‘Dat is voor mij waardevol, en ook voor de student. Het is fijn als je gezien wordt in de massa.’

Ute Sass-Klaassen. Foto Ute Sass-Klaassen

Waardering

Vorig jaar ging de prijs naar het collectief van docenten en ondersteunend personeel voor hun inzet in coronatijd. De laatste reguliere TOTY was bioloog Arie Nieuwenhuizen. ‘Het is leuk om te winnen, vooral omdat het een prijs is van studenten’, vertelt hij. ‘De doelgroep waardeert wat je doet en ziet de inspanning die je levert. Dat is iets waar ik trots op ben, en het is ook een stimulans om op die weg door te gaan.’

Doordat Nieuwenhuizen de prijs won in coronatijd, was er weinig tijd om in het zonnetje te worden gezet. ‘We waren allemaal druk bezig met de transitie naar online onderwijs.’ Toch merkt hij dat hij anders wordt benaderd sinds de winst. ‘Collega’s spreken je aan en vragen: “hoe zou je dit doen? Hoe zou je dat doen?” Zo kan ik met mijn expertise anderen helpen.’

Jury

Studenten konden tussen 16 en 29 mei hun stem uitbrengen op hun favoriete docent. Daarbij hadden ze de keuze uit zo’n 150 docenten, die op basis van vakevaluaties zijn genomineerd. Uit die stemperiode rolde een top tien: de longlist. Een jury van zeven WUR-studenten gaat alle docenten op de longlist interviewen en kiest vervolgens een top vijf (de shortlist) en de winnaar. Dit jaar wordt de winnaar op 11 oktober bekendgemaakt.

De longlist op alfabetische volgorde:

  • Harm Bartholomeus (universitair docent Geo-informatiekunde en Remote Sensing)
  • Birgit Boogaard (docent Knowledge Technology and Innovation)
  • Roel Dijksma (docent Hydrologie)
  • Jessica Duncan (universitair hoofddocent Rurale Sociologie)
  • Kris van ’t Klooster (docent Plantenfysiologie)
  • Casper Quist (docent Biosystematics)
  • Arjen Rinzema (universitair docent Bioprocestechnologie)
  • Ute Sass-Klaassen (universitair hoofddocent Bosecologie en Bosbeheer)
  • Jet Vervoort (docent Nematologie)
  • Jordi Vilà (leerstoelhouder Meteorology)

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.