Dit is de top 5 Teacher of the Year

Ook de genomineerden voor de Excellent Education Prizes zijn bekend.
Arie Nieuwenhuizen, winnaar in 2020. Foto: Guy Ackermans.

De vijf docenten die kans maken op de titel Teacher of the Year (TOTY) zijn Harm Bartholomeus (Geo-information Science & Remote Sensing), Birgit Boogaard (Technology and Innovation), Ute Sass-Klaassen (Forest Ecology and Forest Management), Jet Vervoort (Nematology) en Jordi Vilà (Meteorology and Air Quality). Resource sprak er twee. De winnaar wordt op 11 oktober bekendgemaakt.

Veel docenten op de zogenoemde shortlist zijn inmiddels op vakantie en hebben de out-of-office aanstaan. Ute Sass-Klaassen is nog wel bereikbaar. Ze vindt het mooi dat er moeite wordt gedaan docenten in het zonnetje te zetten. ‘Het is hartstikke leuk om geïnterviewd te worden door een enthousiaste studentenjury die geïnteresseerd is in hoe ik mijn onderwijs geef en onderzoek doe. Ik heb al aardig wat interviews voor teacher of the year meegemaakt. Wat dat betreft ben ik wel een beetje de Leonardo DiCaprio van de WUR aan het worden: ik zat heel vaak bij de laatste 5, maar heb nog nooit “de Oscar” gewonnen. Leonardo heeft trouwens inmiddels al wel een Oscar.’

Eigenlijk is inspirerend onderwijs geven heel simpel, zegt Sass-Klaassen. ‘Als je studenten vraagt wat ze belangrijk vinden bij een docent, komt dat neer op betrokkenheid, enthousiasme, vakkundigheid en motivatie. Ik ben dan niet heel jong en fancy en ik gebruik geen bijzondere onderwijstechnieken maar als je energie en enthousiasme steekt in het onderwijs, zien studenten dat en worden ze daarin meegenomen. Vorig jaar wonnen we weer de Excellent Education Prize voor ons vak Forest Resources, dus blijkbaar werkt onze formule goed. Dus ga ik lekker met mijn collega’s door met onderwijs geven op deze manier.’ Daarin ziet Sass-Klaassen wel uitdagingen. ‘De groeiende studentengetallen zijn wel een dingetje en vragen om permanente aanpassingen. Tot nu toe lukt dat redelijk maar het is een uitdaging om betrokkenheid van studenten bij een vak te creëren en te houden. Hier ligt ook een taak voor onze onderwijsdirecteuren.’

Amazone

Ook Jordi Vilà is nog aan het werk, maar dan vanuit de Amazone. ‘Het is een eer dat studenten mij geselecteerd hebben voor de top vijf. Ik geef les over behoorlijk complexe en relevante onderwerpen zoals “hoe wolken ontstaan” en “waaruit ontstaat het weer”. Beide onderwerpen veranderen ook door veranderingen in het klimaat. Dat ik voor de top vijf ben geselecteerd is erkenning door studenten dat mijn lesmethodes, ondanks de complexe onderwerpen, erin slagen om de kennis over te dragen en studenten echt te betrekken bij deze onderwerpen.’

Vorig jaar ging de prijs naar het collectief van docenten en ondersteunend personeel voor hun inzet in coronatijd. De laatste reguliere TOTY was bioloog Arie Nieuwenhuizen. ‘Het is leuk om te winnen, vooral omdat het een prijs is van studenten’, zei hij eerder tegen Resource. ‘De doelgroep waardeert wat je doet en ziet de inspanning die je levert. Dat is iets waar ik trots op ben, en het is ook een stimulans om op die weg door te gaan.’


Excellent onderwijs

Ook de Excellent Education Prizes worden op 11 oktober uitgereikt. Er worden prijzen uitgereikt in vier categorieën: basic course, advanced course, specialized course en large course. De genomineerde vakken per categorie, met vakcoördinatoren:

Basic courses

 • Practical Aquatic Ecology and Water Quality, Miguel Lurling
 • Philosophy of Science & Ethics in Tourism, Trista Lin
 • History of Food Production, Guido Sala
 • Renewable Energy Technologies, Annemiek ter Heijne
 • Technology, Development and Natural Resources, Sietze Vellema

Advanced courses

 • Global Landscapes and Place-Making, Ana Aceska
 • The 4th Dimension in Earth Sciences, Jakob Wallinga
 • Water, Sociology & Technology – concepts and debates, Gert Jan Veldwisch
 • Data Science for Breeding and Genetics, Daniela Bustos Korts, Fred van Eeuwijk, Saskia Burgers
 • Research Methods Soft Matter, Thomas Kodger

Specialized courses

 • Business, Human Rights & the Environment, Nadia Bernaz
 • Agri-Environmental Law and Policy, Lucila de Almeida, Josephine van Zeben
 • Fieldwork in Conflict and Post-conflict Settings, Lotje de Vries

Large courses

 • Nutrition and Health: Macronutrients, Energy and Health, Sander Kersten, Merel Defour
 • Evolution and Systematics, Arjan de Visser
 • Water 1, Claudia Brauer

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.