In oprichting: Scientists4Future Wageningen

Iedereen die verbonden is aan WUR, is van harte uitgenodigd zich aan te sluiten.
Scientists4Future Ongerustheid over klimaatverandering en het overschrijden van planetaire grenzen verbindt wetenschappers wereldwijd. Foto Christian Lue via Unsplash

Scientists4Future, de ‘coalitie van bezorgde wetenschappers’, krijgt een Wageningse afdeling. Dat is althans de bedoeling van initiatiefnemers Ignas Heitkönig (universitair docent bij Wildlife Ecology and Conservation), Susanne van Donk en Geert Aarts (onderzoekers bij Wageningen Marine Research).

Volgens de drie initiatiefnemers moet S4F Wageningen beschouwd worden als ‘een gezamenlijke groep en gedeeld netwerk van bezorgde maar toekomstgerichte peers’. Ze speelden al een tijdje met het idee van zo’n Wageningse sectie; het recente protest van Nederlandse wetenschappers tegen nieuwe gasboringen gaf het beslissende zetje om de stap echt te zetten.

Het is storend dat de economische agenda nog steeds leidend is

Over de motivatie schrijft Heitkönig: ‘Wagenings onderwijs en onderzoek staan nationaal en internationaal hoog aangeschreven, maar colleges en publicaties dragen nauwelijks bij aan een versnelling van de transitie naar een duurzame wereld. Het is storend dat de economische agenda nog steeds leidend is bij het beleid, terwijl alle klimaat- en biodiversiteitsindicatoren op donkerrood staan. We doen blijkbaar niet genoeg.’

Bijeenkomst

Iedereen die verbonden is aan WUR, is van harte uitgenodigd zich aan te sluiten: studenten, promovendi, ondersteunend en wetenschappelijk (onderwijs, onderzoek) personeel en alumni. Op 25 oktober staat in Gaia 1 een eerste bijeenkomst gepland voor een kennismaking en brainstorm over de concrete invulling van Scientists4Future Wageningen. Aanmelden kan via de Teamsgroep van S4FWageningen of door Heitkönig een mailtje te sturen.

Scientists4Future is een wereldwijde beweging van wetenschappers uit allerlei disciplines, verenigd door hun ongerustheid over klimaatverandering en het overschrijden van de andere planetaire grenzen. De Nederlandse sectie van Scientists4Future is opgericht in de zomer van 2019 en kent al lokale afdelingen in Amsterdam, Delft, Deventer, Enschede, Nijmegen en Utrecht.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.