Tweede alarmbrief over gasboringen

Wetenschappers waarschuwen Den Haag voor de risico's van gasextractie onder de Waddenzee.
Getijdengebied op de Wadden De briefschrijvers waarschuwen dat bodemdaling door gaswinning in combinatie met een stijgende zeespiegel ertoe kan leiden dat het wad bij eb minder droogvalt. Foto Shutterstock

Enkele honderden Nederlandse wetenschappers waarschuwen in een tweede open brief opnieuw voor de risico’s van gasboringen in de Waddenzee. De brief is gericht aan de ministers Van der Wal (Natuur en Stikstof) en Jetten (Klimaat en Energie) en staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw).

Die tweede open brief komt nog geen drie maanden na een eerdere waarin wetenschappers alarm sloegen over de beslissing van de Nederlandse regering om gaswinning toe te staan in de Noordzee, in de buurt van Schiermonnikoog.

Beide brieven zijn verstuurd vanuit hetzelfde gremium, Scientists4Future, de ‘coalitie van bezorgde wetenschappers’. Vanuit WUR-perspectief valt op dat onderaan brief #2 de namen ontbreken van de Wageningse ondertekenaars van brief #1. Van een veranderd standpunt over de gasboringen lijkt evenwel geen sprake, leert navraag bij een aantal van hen.

‘Het initiatief voor die tweede brief is me eerlijk gezegd ontgaan’, reageert zeezoogdieren-onderzoeker Geert Aarts: ‘Als ik het tijdig had gezien, had ik de brief waarschijnlijk wel weer ondertekend. Om nu nog te investeren in fossiele brandstoffen, is geen toekomstbestendig pad. En dan laat ik de ecologische effecten nog buiten beschouwing.’

Gemist

Ook Annet Pauwelussen, universitair docent Marine Governance, laat weten dat het geen bewuste keuze was om niet te ondertekenen. Ze tilt er niet zwaar aan dat haar naam nu ontbreekt in het lijstje ondertekenaars. ‘Ik vind het wel oké zo. Voor ik iets onderteken, wil ik me goed inlezen. Dat heb ik in dit geval nog onvoldoende gedaan. Het zou goed kunnen dat deze ik brief had ondertekend, als ik ervan had geweten. Maar ik heb denk ik de e-mail gemist hierover.’

In de brief benadrukken de Scientists4Future dat het verlenen van vergunningen voor gaswinning onder de Waddenzee een groot milieurisico vormt voor dit UNESCO Werelderfgoed. Bodemdaling door gaswinning in combinatie met een stijgende zeespiegel kan ertoe leiden dat het wad bij eb minder zal droogvallen, terwijl dat essentieel is voor het Wadden-ecosysteem.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.