Stemming over nieuw herkansingsbeleid uitgesteld

De Student Staff Council wil het voorstel eerst met de achterban bespreken.
Illustratie Valerie Geelen

De raad van bestuur (RvB) van WUR wil het aantal herkansingsmogelijkheden dat studenten per vak hebben terugbrengen van twee naar één per jaar, zo werd begin september bekendgemaakt. In oktober zou dat voorgenomen besluit van de RvB in stemming komen bij de Student Staff Council. Die raad heeft nu om uitstel gevraagd.

Dat vertellen Michel Riksen (voorzitter centrale ondernemingsraad) en Sanne Vermeij (voorzitter studentenraad). Zij vertegenwoordigen respectievelijk de WUR-staf en -studenten in de Student Staff Council (SSC). Momenteel wordt de studentenraad nog volop ingewerkt, vertelt Vermeij. ‘Dit is een groot onderwerp, dus het is belangrijk dat er een breed draagvlak voor is, zowel bij de staf als bij de studenten. Daarom hebben we extra tijd gevraagd, zodat we dit met onze achterban kunnen bespreken.’ De stemming vindt nu begin november plaats.

In het voorstel van de raad van bestuur groeit het aantal herkansingsperioden van twee naar drie, namelijk in januari voor periode 1; in mei voor die van periode 2, 3 en 4; en in juli voor die van periode 5 en 6. ‘Het grote voordeel van dit voorstel is dat de staf maar één keer per jaar een hertentamen hoeft te maken,’ zegt Riksen, ‘waardoor docenten minder werkdruk krijgen.’ Die herkansing komt bovendien relatief kort na de periode waarin het vak werd gegeven. ‘Dan is de lesstof nog niet helemaal weggezakt’, vervolgt hij. ‘Hopelijk stimuleert dat studenten om het vak zo snel mogelijk te halen.’

Soepel

Momenteel heeft WUR het soepelste herkansingsbeleid van heel Nederland. Zo mogen studenten een vak oneindig vaak herkansen (zij het maximaal twee keer per collegejaar); mogen ze vaak al aan vervolgvakken beginnen terwijl ze het basisvak nog niet hebben afgerond; en maakt het niet uit welk cijfer ze halen om een herkansing te mogen doen (aan de Universiteit Utrecht moet je bijvoorbeeld minimaal een 4 halen—bij een lager cijfer moet je het gehele vak opnieuw volgen). Studenten zijn hier blij mee, maar docenten vaak iets minder: nieuwe tentamens maken en nakijken levert een flinke bijdrage aan de toch al hoge werkdruk.

Riksen en Vermeij benadrukken dat er nog onduidelijkheden zijn in het huidige voorstel die moeten worden uitgewerkt. Riksen: ‘Als een vak bijvoorbeeld meerdere keren per jaar wordt gegeven, moet je dan wachten tot de officiële herkansingsperiode in juli of mag je het vak ook herkansen in een van de andere periodes dat het vak gegeven wordt? En hoe ga je om met uitzonderingsgevallen, bijvoorbeeld iemand die nog één herkansing moet halen om de studie af te ronden en in juli faalt: moet die dan een jaar wachten? Dit kan voor met name buitenlandse studenten grote financiële gevolgen hebben omdat ze vaak ingeschreven moeten staan om hier te mogen blijven. Op zulke vragen moeten antwoorden komen.’ Beiden hopen dat de gesprekken met studenten en docenten eventuele andere onvolkomenheden van het voorgestelde beleid aan het licht brengen.

Meepraten

De studentenraad organiseert deze vrijdag paneldiscussies over het herkansingenbeleid, vertelt Vermeij. Meer informatie daarover is hier te vinden. Riksen: ‘Wij kijken nu of we iets vergelijkbaars voor docenten kunnen doen, of dat we bijvoorbeeld beter een enquête kunnen rondsturen.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.