‘Vorig jaar sliep ik in een tent, nu in een caravan’

Een verslag van de demonstratie over woningnood van woensdagavond.
Het protest buiten Forum. Foto Steven Snijders

Met leuzen als ‘fight fight fight, housing is a right’ en ‘no roof, no studydemonstreerden zo’n zeventig studenten woensdagavond op de campus tegen het kamertekort. De stoet eindigde in Forum waar vertegenwoordigers van de universiteit in gesprek gingen met de actievoerders.

De demonstranten (zowel Nederlandse als internationale studenten) verzamelden zich met een aantal tentjes en spandoeken voor het Forumgebouw. Ze  haalden uit naar de universiteit en de gemeente, die volgens hen te weinig zouden doen voor goede en betaalbare huisvesting. Volgens sommige actievoerders heeft WUR een zorgplicht ten aanzien van internationale studenten die veel geld betalen om hier te studeren. Ook de gemeente moet meer doen, vinden de actievoerders, zoals de aanvraag voor huursubsidie beschikbaar maken in het Engels. In Forum gingen de demonstranten met elkaar in gesprek. Na een tijdje kregen ze het verzoek het gebouw te verlaten, waarna actievoerders en universiteitsvertegenwoordigers met elkaar verder spraken.

Ingrid Hijman, hoofd van het Student Service Center en medeverantwoordelijk voor de samenwerkingsovereenkomst van WUR met Idealis, was aanwezig. ‘We doen zoveel meer dan andere universiteiten. Ieder jaar reserveren we 800 kamers bij Idealis voor de nieuwe internationale studenten. Voor binnenkomende uitwisselingsstudenten was het dit jaar inderdaad moeilijk een kamer vinden. We zijn nog aan het onderzoeken hoe dat kan, maar we gaan ervanuit dat dit eenmalig is.’ Van uitwisselingsstudenten wordt normaliter verwacht dat ze zelf een kamer vinden, maar toen dat dit jaar erg lastig bleek te zijn, schoten WUR en Idealis te hulp met een noodplan: kamerdelen. Hoe twee Italiaanse studenten dat tot nu to ervaren, lees je hier.

Tent

Hanna, eerstejaarsstudente Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning, nam deel aan het protest. ‘Tot vorige week heb ik in een tent geslapen op een gekraakt terrein. Een paar dagen geleden ben ik naar een kamer verhuisd, maar dat is maar voor twee weken. Ik weet niet wat ik daarna moet doen, de tent wordt te koud. Het is moeilijk om een niet-stabiel huis te hebben en ondertussen wel goede cijfers te halen.’

Christiaan. Foto Steven Snijders

Christiaan is tweedejaarsstudent biotechnologie. ‘Toen ik vorig jaar in Resource stond, sliep ik in een tent. Nu woon ik in een caravan. Ik heb nog steeds geen uitzicht op een kamer. Toegegeven, ik heb me te laat ingeschreven bij ROOM.nl maar ik had wel verwacht binnen een jaar een kamer te vinden. Helaas heb ik met hospiteren nog geen succes gehad en de hoogste positie op ROOM.nl was plek 21. Ik woon ook nog eens ver weg, in Heteren, omdat de gemeente Wageningen geen studenten op campings toestaat. Kan de gemeente of WUR geen stuk land vrijgeven om een tent of caravan op te zetten, zodat ik tenminste dichterbij zit? Ik heb liever een kamer, maar dat zou een stap vooruit zijn.’

Juan, Masterstudent Supply Chain Analytics uit Uruguay: ‘In september stond ik nog steeds te laag op de wachtlijst, dus ik sliep bij iemand anders op de bank. Inmiddels kan ik een kamer krijgen, maar het is belangrijk om hier een punt te maken. Meer studenten toelaten dan dat er kamers beschikbaar zijn is een probleem.’

Kraken?

Jaiveer. Foto Steven Snijders

Sommige deelnemende studenten hebben zelf een goede woonsituatie, maar maken zich toch zorgen over huisvesting. Zoals een alumna Plantwetenschappen, die liever anoniem wil reageren. ‘Ik woon nu als onderhuurder in Droevendaal. Ik zie om me heen dat studenten geen kamer kunnen vinden en van tijdelijke onderhuur naar tijdelijke onderhuur gaan. Ik heb nu een vriend te logeren, ik kan hem niet op straat laten slapen toch? Ik sta ook achter de kraakbeweging, misschien moet ik zelf ook maar gaan kraken.’

Jaiveer, masterstudent Development and Rural Innovation uit India, heeft ook een idee: ‘In het centrum zijn er nog genoeg kamers. De universiteit kan die huiseigenaren benaderen, helpen met het aanvragen van een vergunning en helpen met het matchen van studenten en huiseigenaren. Ik heb gehoord van een vriend in Sidney dat dat daar goed werkt.’

Woordvoerder Vincent Koperdraat was ook aanwezig bij de demonstratie. ‘WUR heeft geen officiële verantwoordelijkheid als het gaat om huisvesting van studenten. Dat betekent niet dat we niks doen; we voelen ons erg betrokken bij dit onderwerp. Jaarlijks stellen we met Idealis en de gemeente een monitor op over de te verwachten studenten-aantallen en het nieuwe aanbod aan studentenkamers. Ook helpen we waar we kunnen met het realiseren van nieuwe studentenhuisvesting. Elk jaar zorgen we dat huisvesting de prioriteit krijgt die het verdient. Zo heeft de universiteit zicht op inkomende studenten. Die cijfers delen we met Idealis en de gemeente. Vervolgens gaan zij aan de slag met huisvesting en regelgeving.’

Studenten hebben volgens Koperdraat zelf ook een verantwoordelijkheid om goed te lezen wat ze moeten doen en welke stappen ze moeten nemen om in aanmerking te komen voor een kamer. ‘Een kamer vinden gaat niet vanzelf en als het mis gaat ze kunnen aan de bel te trekken bij ons of bij Idealis.’ Verder is het belangrijk onderscheid te maken tussen vraag in de piekperiode september-januari en reguliere vraag naar huisvesting, zegt Koperdraad. ‘Het is niet redelijk aan de gemeente en Idealis te vragen om te bouwen voor vraag in de piekperiode. Daar komt bij: afgelopen jaren is in Wageningen behoorlijk veel bijgebouwd naar aanleiding van de prognoses rond reguliere vraag naar huisvesting. Overigens was afgelopen jaar afwijkend. Door corona bleven veel studenten langer in hun kamer en stokte doorstroom. En op de particuliere woningmarkt hebben studenten te maken met Oekraïense vluchtelingen die onderdak kregen. Een combinatie van externe factoren waardoor minder kamers beschikbaar zijn.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.