Experiment: twee studenten op één kamer

Idealis start deze proef wegens kamertekort voor internationale studenten.
Foto Unsplash / Marcus Loke

Niet alle internationale studenten hebben al een kamer in Wageningen gevonden. Studentenhuisvester Idealis is daarom een experiment begonnen met twee studenten op een kamer.

‘De meesten hebben al onderdak gevonden’, zegt Bart van As directeur van Idealis. Maar het kan natuurlijk dat er volgend jaar nog meer komen en dat wij en Wageningen het niet meer aankunnen. Daarom zijn we een proef gestart met twee studenten op een kamer.’ Aan de proef die wordt gehouden op de Dijkgraaf doen dertig internationale studenten mee. Op wens van de brandweer wonen ze verspreid over verschillende afdelingen van de studentenflat.

Vrijwillige deelname

Van As vertelt dat de deelnemers aan de proef zich allemaal vrijwillig hebben opgegeven. ‘We dwingen niemand om een kamer te delen. Veel buitenlandse studenten vinden het prettig om samen met een maatje te wonen dat ze zelf hebben uitgezocht. In het buitenland is het ook vrij normaal dat studenten met zijn tweeën op een kamer wonen. In China delen soms zelfs zes studenten een kamer. Ze zijn er dus aan gewend.’ De directeur ziet nog een voordeel voor de deelnemers aan de proef: ‘Ze betalen natuurlijk ook de halve huur. Mooi meegenomen.’

Boot of hotel afhuren

De proef is volgens Van As bedoeld om van te leren. ‘We kijken daarbij niet alleen of het de huurders bevalt maar ook naar zaken als hoe we het huurcontract opstellen. Krijgen ze een gezamenlijk contract of gaan we werken met een hoofd- en een onderhuurder?’ Na een evaluatie bekijkt Idealis of het kamerdelen een goed noodscenario is om een overvloed aan buitenlandse studenten op te vangen. ‘De geluiden die ik tot nu toe heb gehoord zijn positief. De deelnemers vinden het fijn om met zijn tweeën op een kamer te wonen.’

Van As houdt nog wel een slag om de arm want de proef is pas net gestart. ‘Als onverhoopt blijkt dat het om wat voor reden toch geen goede oplossing is om kamers te delen dan moeten we andere dingen bedenken. Dan moeten we misschien toch maar een cruiseschip in de haven leggen of het WICC-hotel afhuren.’

Gemeente en brandweer akkoord

De gemeente Wageningen staat volgens een woordvoerder positief tegenover het met zijn tweeën op een kamer wonen. ‘Het college van burgemeester en wethouders heeft getoetst dat binnen de wet- en regelgeving twee studenten op een kamer kunnen’, zegt de woordvoerder. ‘We hebben dat in samenspraak gedaan met de brandweer voor wat betreft de veiligheid.’

Volgens de woordvoerder is het nu aan Idealis en WUR om een besluit te nemen welke locaties hiervoor worden gebruikt en voor hoeveel personen. ‘Net zoals andere jaren blijft de gezamenlijke ambitie van gemeente, Idealis en WUR dat iedereen per 1 mei een woning heeft.’

Dit artikel verscheen eerder in De Gelderlander / Arnold Winkel

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.