Kamernoodoplossing: twee studenten in een kamer

Resource nam een kijkje bij kamerdelers Giuseppe Macaione en Stefano Fazzari.
Vanwege kamernood bij uitwisselingsstudenten werd in 2022 en 2023 een noodgreep ingezet: kamerdelen. Foto Guy Ackermans

Toen vlak voor het begin van het collegejaar nog veel uitwisselingsstudenten dakloos waren, bedachten WUR en Idealis een noodoplossing: kamerdelen.

Inmiddels delen tien duo’s een kamer in Dijkgraaf. Hoe is dat eigenlijk, met z’n tweeën op dertien vierkante meter? Resource nam een kijkje in de kamer van Giuseppe Macaione (23) en Stefano Fazzari (21).

Hoe zijn jullie samen in één kamer beland?

Macaione: ‘Het was erg moeilijk om een kamer te vinden. Veel uitwisselingsstudenten worstelden daarmee en vonden niks.’

Fazzari: ‘Toen stuurde WUR’s Exchange Office ons een brief met vragen. Eén van die vragen was of we ervoor open stonden om een kamer te delen. Wij hebben daar allebei “ja” op geantwoord en op 29 augustus – twee dagen voor we naar Wageningen kwamen – hoorden we dat we een kamer hadden.’

Macaione: ‘Wat ik wel gek vind, is dat ik andere uitwisselingsstudenten ken die ervoor openstonden om een kamer te delen maar die gewoon een kamer voor zichzelf hebben gekregen. Desondanks ben ik blij met Stefano als kamergenoot. We zijn allebei Italiaans, dat is makkelijk communiceren. Stefano studeert in Milaan en ik in Bologna, dus we kenden elkaar nog niet voor we kamergenoten werden. We hebben elkaar hier leren kennen en wonen nu een paar weken samen.’

Hebben jullie ooit eerder kamers gedeeld?

Macaione: ‘In Italië is het normaler om een kamer te delen, omdat op kamers gaan anders bijna niet betaalbaar is. In Bologna heb ik een half jaar met een vriend in een kamer gewoond. Soms was dat wel moeilijk. Een keer was hij erg verdrietig over iets persoonlijks wat hij niet met mij wilde delen. Hij ging toen huilen in de badkamer zodat hij wat privacy had.’

Fazzari: ‘Ik heb nooit een kamer gedeeld, behalve tijdens vakanties met m’n vrienden.’

Hoe zijn de eerste weken bevallen?

Fazzari: ‘Het gaat best goed tot nu toe. Wat ik fijn vind aan kamerdelen is dat ik me niet alleen voel. Mijn eerste dag in Wageningen verbleef ik in een hotel. Daar was ik een beetje alleen en verdrietig. Als je een kamer deelt, heb je gezelschap.’

Macaione: ‘Aan de ene kant is het haast onmogelijk een moment voor jezelf te hebben omdat je niet alleen je kamer deelt met iemand, maar ook de rest van het huis met twintig andere studenten. Aan de andere kant wil je als je aan een nieuw avontuur begint, onderdeel zijn van iets. Dat lukt beter wanneer er mensen om je heen zijn met wie je het avontuur kan delen. Als ik in een studio zou wonen, zou ik me misschien eenzaam voelen.’

Fazzari: ‘Nog een pluspunt: ik ben niet heel extravert maar Giuseppe is gemakkelijk in de omgang. Dankzij hem ontmoet ik meer mensen.’

Ik ben niet heel extravert; dankzij Giuseppe ontmoet ik meer mensen

Macaione: ‘En omdat we de kamer delen, delen we ook de huur. Dat is ook wel heel positief.’

Zijn er ook lastige kanten?

Macaione: ‘Ruimte en privacy. Je moet accepteren dat er beperkte ruimte is en de ruimte van de ander respecteren. We delen één bureau en soms vergeet ik om mijn spullen op te ruimen. Dat is niet goed. Een ander probleem is de koelkast: met z’n tweeën delen we een plankje. Dat is haast niets. En als ik ooit een keer alleen wil zijn, is dat simpelweg onmogelijk.’

We delen een plankje in de koelkast: dat is haast niets

Fazzari: ‘Ik heb soms wél wat privacy. Giuseppe gaat vaak naar de gym en blijft dan twee uur weg. Dan heb ik tijd voor mezelf. Zelf sport ik niet zoals hij. Soms ben ik misschien wat later thuis van de uni, maar ook weer niet zo veel later. Dus ik heb meer tijd voor mezelf dan Giuseppe.’

Macaione (lachend): ‘Je moet echt gaan sporten!’

Hebben jullie een relatie?

Fazzari: ‘Ik heb een vriendin in Italië. Over twee weken komt ze op bezoek. We hebben ergens een kamer geboekt zodat we alleen kunnen zijn. Natuurlijk gaan we hier ook langs, zodat ze kan zien waar ik woon en ze mijn vrienden kan ontmoeten. En we gaan hier lunchen en avondeten.’

Macaione: ‘Ik ben single. Mocht ik een leuk iemand ontmoeten, hoop ik dat die persoon een fijne kamer heeft. Stefano en ik hebben al besproken hoe we met zo’n situatie om willen gaan als die zich voordoet. Als ik de kamer een paar uur voor mezelf wil, bespreken we dat en dan kan hij iets inplannen om te doen op dat moment. En vice versa natuurlijk.’

Kamerdelen is bedoeld als noodoplossing. Zou het standaard mogelijk moeten worden?

Macaione: ‘Als er meer kamers beschikbaar komen om te delen, dan is daar een markt voor denk ik. Zeker als je kan kiezen met wie je de kamer wilt delen.’

Fazzari: ‘Op dit moment ben ik blij met Giuseppe op deze kamer te wonen, ondanks de mindere kanten. Ik zou niet op willen splitsen.’

Macaione: ‘Daar ben ik het mee eens. Wat samenwonen met Stefano betreft, zie ik meer positieve kanten dan negatieve. We hebben zin in dit nieuwe avontuur, de uitwisseling en alles wat daarbij komt kijken.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.