De Bijbaan: Stan geeft les

Stan Jansen helpt kinderen van expats en vluchtelingen met huiswerk.
Stan (rechts) met twee leerlingen van het ISK. Eigen foto

Wie: Stan Jansen, tweedejaars masterstudent Cellulaire en Moleculaire Biotechnologie
Wat: kinderen van expats en vluchtelingen helpen met huiswerk
Waarom: elkaar dingen leren in een constructieve sfeer is leuk
Uurloon: €12,50

De schoorsteen moet roken. Lenen bij Ome Duo kunnen we allemaal, maar er zijn ook studenten die hun geld op bijzondere manieren verdienen. In deze rubriek brengen we bijzondere bijbanen in beeld. Dit keer Stan Jansen (22), tutor bij de Internationale Schakelklas waar kinderen van expats en vluchtelingen in twee jaar worden klaargestoomd voor het reguliere Nederlandse onderwijs.

‘Elke tutor wordt aan twee leerlingen gekoppeld. Op dit moment geef ik bijles aan een Ghanese jongen van 19 en een Indonesische jongen van 14. Elke zaterdagochtend help ik dit tweetal met hun huiswerk. Maar er komt veel meer bij kijken. We zorgen ervoor dat de leerlingen zich welkom voelen en we geven ze een vertrouwde omgeving. Ook help ik ze met integreren. We doen alles op de Nederlandse manier. Ze mogen bijvoorbeeld niet te laat komen, dat is soms lastig. Ook contact met Nederlanders is belangrijk. Ik heb ze wel eens thuis uitgenodigd, gingen we samen pannenkoeken maken en samen met mijn huisgenoten opeten. Die kant van het werk is voor mij net zo belangrijk als helpen met huiswerk.

‘Sommige leerlingen hebben heftige dingen meegemaakt. Een van mijn tutorkinderen is denk ik gevlucht, maar als ik ernaar vraag, krijg ik het idee dat hij er niet over wil praten. Ik wil dat nog wel achterhalen, maar ik heb besloten daar geen haast mee te maken. Ik probeer de sessies vooral leuk te maken, zodat ze even kunnen ontsnappen aan hun zorgen. We hebben een goede band, we zien elkaar al bijna een jaar lang wekelijks. We hebben onze running-gags, zoals dat ik slecht tegen pittig eten kan en dat zij zoveel suiker in hun thee doen. Ik leer ook van hen, zoals het minder aan jezelf, je drukke agenda en je eigen mening denken.

Ik leer ook van hen, zoals het minder aan jezelf, je drukke agenda en je eigen mening denken

‘Bepaalde onderwerpen zijn wel ingewikkeld. Homoseksualiteit bijvoorbeeld. Zij vinden dat minder normaal dan wij, ook gebaseerd op hun religie. Ik probeer te redeneren vanuit cultuurrelativiteit, dus dat alle culturen gelijkwaardig zijn. Maar ik geef ze wel gewoon mee: dit is hoe het in Nederland is en hoe wij over dit onderwerp denken. Je moet elkaar eerst goed begrijpen, dan pas kan je beslissen wat je wel en niet mooi vindt aan een cultuur.’

De Internationale schakelklas is opzoek naar nieuwe tutoren.

Ben jij of ken jij iemand met een bijzondere bijbaan? Stuur een mailtje naar steven.snijders@wur.nl

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.