[De Stelling] Wetenschapscommunicatie

Promovendi lichten hun meest prikkelende stelling toe. Dit keer Antoine Karengera.

Voor promovendi zijn de stellingen bij het proefschrift een gelegenheid om hun persoonlijke en  professionele overtuigingen voor het voetlicht van de wetenschap en maatschappij te brengen. In deze rubriek lichten zij hun meest prikkelende stelling toe. Dit keer een stelling van Antoine Karengera (Marine Animal Ecology), die op 7 September 2022 zijn proefschrift verdedigde.

‘Het maatschappelijk debat over wetenschappelijke doorbraken vindt meestal plaats op televisie of in sociale media tussen politici of communicatiedeskundigen. Zij richten zich voornamelijk op de positieve kant van de wetenschap. Ik vertel altijd over beide kanten van mijn onderzoek; niet alleen over de positieve aspecten of datgene wat men graag wil horen. Als wetenschappers ondersteund zouden worden in hun communicatie, zouden hun ontdekkingen beter geaccepteerd worden door het publiek.

‘Ik lichtte mijn onderzoek onlangs toe aan bezoekers van een open dag bij Wetsus, het wateronderzoeksinstituut in Leeuwarden waar ik mijn promotieonderzoek deed. Ik vertelde dat ik een kleine worm, een nematode, gebruik om de waterkwaliteit te meten. Dat begreep iedereen. Toch vroeg iemand mij later of deze wormen in ons kraanwater zitten. Ik besefte toen dat mijn communicatie onvoldoende was. ‘Als we onderzoekers stimuleren om elke stap in hun onderzoek in een dagblad te publiceren in plaats van in een wetenschappelijk tijdschrift, denk ik dat er meer maatschappelijke steun is voor de uiteindelijke doorbraak. Anders komt het resultaat van het onderzoek als een verrassing. RNA-vaccins zijn bijvoorbeeld al jarenlang onderwerp van studie. Toen de coronapandemie de kop opstak, werden ze versneld doorontwikkeld en in gebruik genomen. Veel mensen waren bezorgd omdat het onmogelijk leek dat een betrouwbaar vaccin in zo korte tijd ontwikkeld was. Blijkbaar waren mensen niet op de hoogte van het eerdere onderzoek.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.