Kwart eerstejaars kamerloos

Aantal studenten zonder kamer even groot als voor corona.
Foto Joris Schaap

Met de start van de studie volgende week heeft nog steeds een flink deel van de studenten geen kamer. Dat blijkt uit een peiling van Resource onder 114 introductielopers tijdens de AID.

Een op de drie eerstejaars heeft nog geen kamer. Een klein deel van hen is niet op zoek en blijft liever bij de ouders wonen. Een kwart van de eerstejaars wil een kamer, maar kan nog niks vinden. Daarmee is de acute kamernood een stuk lager dan een jaar geleden. Toen werd  de markt ‘verstoord’ door de gevolgen van corona. Veel eerstejaars bleven in 2020 vanwege het online onderwijs thuis wonen. Dat leidde tot extra drukte vorig jaar om deze tijd. De huidige cijfers zijn vergelijkbaar met die van voor corona in 2019.

Waarom WUR?

De reputatie van WUR als opleidingsplek blijft onverminderd hoog. Veruit de meeste eerstejaars kiezen voor Wageningen vanwege de goede naam en de prima presentatie. Daarnaast is er vaak weinig keuze: veel studies in Wageningen worden alleen daar aangeboden. Een aanzienlijk deel (20 procent) van de eerstejaars noemt bovendien de stad zelf als reden voor hun keuze.

De studiemotivatie blijft onverminderd idealistisch. Naast de studie zelf die aanspreekt, wil meer dan de helft van de eerstejaars zinvol werk doen en bijdragen aan een betere wereld. Een goede baan of een hoog inkomen spelen nauwelijks een rol. De breedte van de opleidingen en het idee daarmee nog alle kanten op te kunnen wordt daarentegen wel hoog gewaardeerd.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.