Onderhuurplatform voor exchange studenten

Het platform moet uitwisselingsstudenten in Wageningen aan een onderhuurkamer helpen.
Vanwege kamernood bij uitwisselingsstudenten werd in 2022 en 2023 een noodgreep ingezet: kamerdelen. Foto Guy Ackermans

Studenten op exchange in Wageningen vonden de afgelopen jaren vaak moeilijk hun weg naar een kamer. Daarom wil WUR’s Exchange Team hen samen met internationale studentenvereniging ESN gaan helpen met hun zoektocht. Er wordt een onderhuurplatform ontwikkeld waar WUR-studenten die naar het buitenland gaan, hun kamer kunnen aanbieden aan studenten die op uitwisseling naar Wageningen komen.

Dat vertelt coördinator van WUR’s Exchange Team Eric de Munck. ‘Afgelopen januari hebben we een enquête gehouden onder de driehonderd WUR-studenten die in het eerste semester op uitwisseling gingen. Vijf van de zes uitgaande WUR-studenten heeft hun kamer onderverhuurd, maar slechts één op de zes verhuurde z’n kamer aan een inkomende uitwisselingsstudent.’ Daardoor kwamen er maar vijftig kamers in onderhuur beschikbaar voor de honderdtachtig inkomende uitwisselingsstudenten, vertelt De Munck. Daardoor moesten er afgelopen zomer weer noodgrepen zoals kamerdelen van stal worden gehaald. ‘En dat terwijl driekwart van de respondenten aangaf best bereid te zijn hun kamer aan een inkomende uitwisselingsstudent te onderhuren’, zegt De Munck.

Vertrouwen

Nieuwe studenten kunnen bij Idealis afstandsprioriteit krijgen als ze verder dan 130 kilometer van Wageningen wonen. Echter, daarbij geldt dat studenten die een BSc of MSc in Wageningen gaan doen voorrang krijgen boven exchangestudenten. Gevolg is dat deze nauwelijks of geen profijt hebben van hun afstandsprioriteit. Lange tijd was het idee dat zij vanzelf de weg konden vinden naar een kamer in onderhuur, aangezien er steevast meer Wageningse studenten naar het buitenland gaan voor een stage of uitwisseling dan dat er studenten op exchange naar Wageningen komen.

‘Maar in de praktijk blijkt dat dus toch lastig’, zegt De Munck. ‘Dat kan met timing te maken hebben die niet goed uitkomt, of dat een kamer al aan een broertje of zusje van een huisgenoot is beloofd. Ook heb je soms huisgenoten die het liefst een Nederlands sprekende onderhuurder willen.’ En sommige studenten die hun kamer onderverhuren willen graag kennismaken met de onderhuurder. ‘Dat heeft met vertrouwen te maken’, zegt De Munck. ‘Een onderhuurplatform vanuit het Exchange Team kan helpen met dat vertrouwen.’

Platform

Op het platform, dat wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met internationale studentenvereniging ESN Wageningen, krijgen inkomende exchange studenten de kans om zichzelf kort te presenteren, vertelt De Munck. ‘Om zichzelf voor te stellen, te vertellen voor welke periode ze iets zoeken, en om bijvoorbeeld te vertellen dat ze het leuk vinden om te koken.’ Het platform moet een gecontroleerde omgeving zijn: er worden dus alleen studenten uitgenodigd die op exchange naar Wageningen komen of die zich hebben opgegeven om op uitwisseling naar het buitenland te gaan. De uitgaande studenten die via het platform hun kamer onderverhuren, kunnen een huurgarantie krijgen van WUR. ‘Dus als de onderhuurder dan eerder teruggaat of niet komt opdagen, ontvang je wel gewoon een vergoeding voor de huurprijs.’

De Munck verwacht het platform binnen twee maanden te kunnen presenteren. Ondertussen doet het Exchange Team vast een beroep op WUR-studenten die volgend jaar op uitwisseling gaan. ‘In onze communicatie naar de student leggen we uit dat exchange alleen kan bestaan als het twee kanten op is’, aldus De Munck. ‘En daarvoor moeten inkomende uitwisselingsstudenten wel onderdak hebben.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.