Serie: Flower hunting – Beemdkroon

Masterstudent en Resource-redacteur Julia van der Westhuyzen en hoogleraar Joop Schaminée zoeken naar campusflora.
Beemdkroon, verspreid over de campus. Foto Julia van der Westhuyzen.

Wetenschappelijke naam: Knautia arvensis
Algemene benaming: Beemdkroon
Bloeitijd: juni tot oktober
Waar te vinden: overal op de campus

‘Deze plant dankt zijn naam aan de Duitse botanicus Christian Knaut. De Engelse naam (field scabious, ofwel veldschurft) is ontstaan omdat het bij de behandeling tegen schurft en andere huiduitslag kan worden gebruikt. De Nederlandse naam, beemdkroon, betekent veldkroon. ‘Ik zal laten zien waarom dat is’, zegt Joop. ‘Hoewel het één bloem lijkt, bestaat-ie in feite uit veel bloemen die gegroepeerd zijn in een zogenoemd bloemhoofdje. Soorten als deze behoren tot de families van de composieten of de valse composieten. Deze behoort tot de laatste. Dus wat op een bloemblad lijkt, is eigenlijk een complete bloem. Als je bij deze specifieke soort alle bloemen van het bloemhoofdje plukt, komen de groene kelken tevoorschijn die er net als een bosje kronen uitzien – vandaar de naam “veldkroon”.’

Wilde bij

Er zijn meer dan 300 wilde bijensoorten in Nederland, waarvan vele op de lijst staan van bedreigde diersoorten. Een van die bijen is de knautiabij (Andrena hattorfiana), vertelt Joop. ‘Deze grote, solitaire bij is voor voedsel volledig afhankelijk van Beemdkroon en vliegt op geen enkele andere bloem. De bij is zeer zeldzaam en wordt meestal alleen in Zuid-Limburg gevonden.’ Maar onlangs gebeurde er iets spannends, toen hij werd gespot in de WUR-campustuin. Joop: ‘Het was een spectaculaire vondst.’ Uit onderzoek van WUR blijkt dat er 72 bloemhoofdjes (of 11 individuele planten) per dag nodig zijn om een gemiddeld nest van deze bijensoort te voorzien. ‘Het vinden van deze bij op de campus zegt veel over de biodiversiteit die we hier hebben.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.