Zomerplannen? Conferentie over waterschaarste

Vijf WUR-studenten zijn in Marokko voor een internationale conferentie over waterschaarste.
Thomas Westhoff geeft een speech bij de opening van de conferentie. Foto IAAS

De conferentie duurt van 24 juli tot 7 augustus en wordt georganiseerd door de International Association for students in Agriculture and related Sciences (IAAS). Dat is een vereniging voor landbouwstudenten waar ook de delegatie WUR-studenten lid van is. IAAS is actief in zo’n vijftig landen, op meer dan honderd universiteiten en met meer dan 10.000 leden.

WUR-studenten Thomas Westhoff en David Mornout videobellen vanaf de groene campus van de universiteit van Rabat. De eerste week van de trip zit er alweer bijna op, vertelt Westhoff. ‘De eerste week vindt hier plaats, in Rabat. Daarna gaan we door naar Marrakesh en Agadir. Maandag werd de conferentie ceremonieel geopend. Daar waren ambassadeurs bij van alle landen waar IAAS actief is. In totaal zijn we met zo’n tachtig studenten vanuit de hele wereld. Deze trip is een combinatie van bijeen komen als vereniging, inclusief algemene ledenvergaderingen; een conferentie over waterschaarste en voedselveiligheid; en een tour van Marokko.’

Tijdens de conferentieonderdelen proberen de IAAS-leden gezamenlijk een ‘call to action’ op het gebied van waterschaarste te formuleren. Aangezien leden uit verschillende landen komen, zijn er ook veel verschillende ideeën, vertelt Westhoff. ‘Als het gaat over waterschaarste, merk je dat een land als Marokko daar heel anders over denkt dan bijvoorbeeld Zwitserland. Die landen kampen ook met compleet andere situaties. Marokko kent waterschaarste, maar tegelijkertijd is het heel belangrijk dat de groenvoorzieningen ook echt groen zijn, zoals deze campus. Daar discussiëren we dan over: is dat wel slim in een land met waterschaarste? Uiteindelijk is het een verdelingsvraagstuk. We praten over toegang tot drinkwater, maar ook over het minderen van de vleesconsumptie. Je merkt dat daar ook hele andere ideeën over zijn. In onze Wageningse bubbel denken we daar weer progressiever over dan veel anderen hier.’

David Mornout (links) en Thomas Westhoff. Foto IAAS

Egypte en New York

De call to action die deze conferentie wordt geformuleerd is een beginpunt. Westhoff: ‘Vervolgens bespreken we dat weer met andere jongerenorganisaties die iets met water te maken hebben. Uiteindelijk zullen we de stem van de jongeren vertegenwoordigen op de klimaattop in Egypte en een VN watertop in New York.’

Behalve Westhoff en Mornout zijn er dus nog drie WUR-studenten aanwezig in Marokko: Nina Maaswinkel en Benja Faecks (gezamenlijk voorzitter van de conferentie) en Paula Trakoštanec, die een workshop over spreken in het openbaar en strategisch plannen verzorgt. Mornout is secretaris. ‘Tijdens de algemene vergaderingen is het mijn taak om alle input, meningen en visies samen te brengen tot gestructureerde documenten.’ Westhoff was afgelopen jaar vicepresident van IAAS. ‘Het is een internationaal bestuur, dus we kennen elkaar vooral van videobellen. Het is mooi om elkaar nu in het echt te zien.’ De WUR-student is nog niet klaar met besturen: hij hoopt volgend jaar het IAAS te leiden als president.

Tekst gaat verder onder foto’s.

Benja Faecks (links), David Mornout (midden) en Nina Maaswinkel bij de campus in Rabat. Foto IAAS
Groepsfoto van deelnemers aan de conferentie. Foto IAAS

Verzouting

Naast de studenten is ook Judit Snethlage, onderzoeker bij Wageningen Environmental Research, actief tijdens de conferentie. Ze geeft een presentatie over verzouting en food systems approach. ‘Door onder meer klimaatverandering is verzouting een steeds groter wordend probleem voor voedselproductie en ecosystemen. Het is complex en vereist een integrale aanpak vanuit verschillende sectoren en perspectieven. De food systems approach helpt om die complexiteit in kaart te brengen met verschillende socio-economische en environmental drivers. Door op die manier te analyseren, kunnen er integrale oplossingen worden geboden in lokale context.’

Snethlage is enthousiast over de conferentie. ‘We delen kennis en ontdekken nieuwe perspectieven. Ook is het een goed moment om je netwerk te verbreden en van elkaar te leren, zowel inhoudelijk als qua processen.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.