Serie: Flower hunting – wondklaver

Masterstudent Julia van der Westhuyzen en hoogleraar Joop Schaminée zoeken naar campusflora.
Wondklaver in de tuin bij Lumen. Foto Julia van der Westhuyzen

Algemene benaming: Wondklaver
Wetenschappelijke naam: Anthyllis vulneraria
Bloeitijd: Juni tot september
Waar te vinden: in de tuin bij Lumen

‘Zowel de wetenschappelijk naam als de algemene benaming van deze plant verwijzen naar zijn geneeskrachtige eigenschappen. Vulneraria betekent wondgenezer. De bladeren, wortels en bloemen van deze plant bevatten antioxidanten en antibacteriële eigenschappen en kunnen zowel gedroogd als vers gebruikt worden om oppervlakkige wondjes en huiduitslag te genezen.’

Stikstof

‘Sommige onderdelen van de plant kunnen ook inwendig gebruikt worden om buikpijn en keelpijn te verlichten. Het geneeskrachtige gebruik van deze plant is niet beperkt tot mensen. De wortels onderhouden een symbiotische relatie met bacteriën die stikstof vasthouden. Hierdoor kan stikstof beschikbaar gemaakt worden voor de plant zelf en de omliggende planten. De plant is ook erg geliefd bij bijen, vlinders en rupsen.’

Mooi nutteloos

‘Het zaad van deze plant wordt vaak meegenomen in bloemzadenmixen. Zulke bloemzadenmengsels lijken leuk, maar bevatten veelal gecultiveerde zaden uit veredelingsprogramma’s en geen zaden van inheemse soorten. Ze doen meer kwaad dan goed omdat ze geen voedsel voor insecten bevatten en daardoor vooral esthetische waarde hebben. Daarnaast kunnen zij zich kruisen met wilde soorten waardoor de genetische eigenschappen van de wilde soort kunnen veranderen.’

Deze serie wordt gemaakt door studentredacteur en masterstudent Plant Breeding Julia van der Westhuyzen (foto’s en tekst) samen met hoogleraar Plant Ecology Joop Schaminee (verhalen).

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.