Honoursstudenten ontwikkelen virtueel geurmuseum

Geur en gezondheid komen samen in honours-groepsproject 'Smell yourself healthy'.
De zomerse geur van drogende bosjes lavendel De geur van zomervakanties in Frankrijk: drogende lavendel. Foto Christina Victoria Craft via Unsplash

Het klinkt misschien vreemd, een virtueel geurmuseum, maar toch is het precies waaraan acht studenten van WUR’s honoursprogramma de afgelopen anderhalf jaar hebben gewerkt. Het is het eindproduct van het interdisciplinaire groepsproject genaamd ‘Smell yourself healthy’.

Tekst Susan van Weperen

Doel van het museum is mensen bewust maken van het belang van geur en gezondheid. Honoursstudent Christoph Haessig (BSc levensmiddelentechnologie) legt uit: ‘Elke student van het honoursprogramma moet deelnemen aan een interdisciplinair groepsproject. In het begin vonden we het moeilijk inspiratie te vinden voor het project; we hebben geworsteld om op gang te komen. Na een tijdje legden we de associatie met geur en covid-19.’

Belangrijk zintuig

Vanaf dat moment was het makkelijker voor Haessig en zijn groep om aan het project te werken, omdat ze toen het belang van geur inzagen. Haessig: ‘Als je mensen vraagt “welk zintuig zou je verliezen als je er één zou moeten kiezen?” antwoorden ze vaak: geur. Mensen denken dat het niet zo erg is om geur te verliezen, maar het is een heel belangrijk zintuig.’

Voor het project interviewden Haessig en zijn groep een aantal mensen die lijden aan anosmie, het verlies van reukvermogen. ‘Ze vertelden dat hun leven er sterk door is beïnvloed. Zo verklaarde een patiënt dat hij zich niet meer emotioneel verbonden voelt met plaatsen. Als hij met zijn familie naar een kerstmarkt gaat, heeft hij niet dezelfde ervaring als zijn familieleden, simpelweg omdat hij niet kan ruiken en daardoor geen emotionele binding met de plek krijgt. Ook andere mensen met anosmie beschrijven vaak dat ze zich van binnen leeg voelen, omdat ze niet meer kunnen genieten van plaatsen en voedsel zoals ze gewend waren.’ 

Dat geur grote invloed heeft op vele dimensies van iemands leven, is te zien in het virtuele geurmuseum dat Haessig en zijn groepsgenoten samenstelden, als eindproduct van het project. Naast de patiënten met anosmie interviewden Haessig en zijn team uiteenlopende mensen , zoals artsen en kunstenaars. Alle verzamelde informatie kwam samen in het museum.

Thuis experimenteren

Bezoekers vinden er kunst over anosmie, uitleg en video’s over wat het is én worden ze uitgenodigd om thuis experimenten uit te voeren. Haessig: ‘Op deze manier kunnen mensen actief met het onderwerp bezig zijn, waardoor het leuk wordt om erover te leren.’ En dat is relevant, omdat het museum ook zal worden gebruikt om middelbare scholieren te onderwijzen over het belang van geur. ‘Middelbare scholen die deel uitmaken van het pre-Wageningen University programma, kunnen het 3D-museum samen met educatief materiaal gebruiken om kinderen te leren over geur en het belang ervan.’

Geen scholier, wel geïnteresseerd? Het virtuele geurmuseum is gratis online te bezoeken.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.