Serie: Flower hunting – de blaassilene

Masterstudent Julia van der Westhuyzen en hoogleraar Joop Schaminée zoeken naar campusflora.
Blaassilene bij de ingang van Lumen/Gaia. Foto Julia van der Westhuyzen

Algemene benaming: blaassilene
Wetenschappelijke naam: Silene vulgaris
Bloeitijd: juni tot oktober
Waar te vinden? Bij de ingang van Gaia/Lumen

‘Er zijn ongeveer negen verschillende silene-soorten in Nederland, afhankelijk van je taxonomische invalshoek. Het tweede deel van de Latijnse naam van de soort op de foto geeft aan dat het hier dit om een veelvoorkomende (vulgaris) soort gaat. Toch komen de Silene latifolia en Silene dioica nóg vaker voor. De blaassilene heet zo vanwege de ballon-(blaas-)vormige kelk rondom de bloembladeren.’

Mythologie

‘De bloem komt voor in de Romeinse mythologie: als straf verandert Godin Minerva een jongen in deze plant omdat hij in slaap viel terwijl hij vliegen voor haar uilen had moeten vangen. De blaas verwijst naar de lege buidel die met vliegen gevuld had moeten worden. In werkelijkheid is de blaas niet leeg, maar bevat deze de mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen van de bloem. Eenmaal bevrucht verandert het vrouwelijke deel van de plant in een vrucht.’

Zware metalen

‘De blaassilene kan groeien op grond die rijk is aan zware metalen. Zo wordt de plant aangetroffen in de met zink vervuilde grond bij de rivier de Geul in Zuid-Limburg. Daar vormen de reststoffen van de intensieve Belgische mijnbouw een habitat voor ongebruikelijke en zeldzame vegetatie.’

Deze serie wordt gemaakt door studentredacteur en masterstudent Plant Breeding Julia van der Westhuyzen (foto’s en tekst) samen met hoogleraar Plant Ecology Joop Schaminee (verhalen).

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.