Prijs voor insecticidenstudie

Miguel Calvo-Agudo wint de Hugo de Vriesprijs voor het beste botanische proefschrift. 
Hugo de Vries, schilderij door Therese Schwartz. Museum Universiteit van Amsterdam

De Spaanse onderzoeker krijgt de prijs vandaag in Leiden uitgereikt tijdens een symposium van de Koninklijke Nederlandse Botanische Vereniging. Met de prijs is een bedrag van 5000 euro gemoeid. 

Calvo-Agudo krijgt de prijs voor zijn ontdekking dat insecticiden via honingdauw ook nuttige insecten als bijen en andere bestuivers kunnen treffen. Hij toonde dat met name aan voor de beruchte neonicotinoïden, de meest gebruikte insecticiden in de landbouw. Deze insecticiden worden als zaadcoating gebruikt en dus niet gespoten op planten. Die toepassing wordt als veilig beschouwd.

Honingdauw

De studie van Calvo-Agudo toont aan dat dat niet zo is. Sapzuigende insecten zoals bladluizen nemen het spul op en scheiden dat vervolgens uit in hun poep. Die poep is de bekende honingdauw, licht hoogleraar en promotor Marcel Dicke toe. ‘Je kent het vast als het plakkerige goedje dat zich op auto’s of fietsen afzet die onder een lindeboom zijn geparkeerd.’

Deze besmettingsroute via honingdauw is nieuw en belangrijk

Marcel Dicke, hoogleraar Entomologie

‘Maar honingdauw is ook een van de belangrijkste energiebronnen voor nuttige insecten zoals sluipwespen, roofinsecten en bestuivers’, vervolgt Dicke. ‘Deze besmettingsroute via honingdauw is nieuw en belangrijk.’ De studie werd gepubliceerd in het gerenommeerde PNAS trok internationaal veel aandacht. Niet alleen onder vakbroeders, maar ook in de populaire pers.

Abonnement

Calvo-Agudo promoveerde op de kop af vier jaar nadat hij zijn promotietraject begon. Hij werkt sindsdien bij een biologisch bestrijdingsbedrijf in Valencia. De Hugo de Vriesprijs wordt sinds 2000 elk jaar uitgereikt voor het beste botanische proefschrift. WUR lijkt een abonnement te hebben op de prijs. Sinds 2000 ging de prijs een enkele keer niet naar Wageningen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.