Campusbewoners: Wetenschapswinkel

De plek voor non-profitorganisaties met een onderzoeksvraag, maar geen geld.

Non-profitorganisaties die wel een onderzoeksvraag hebben maar niet de benodigde (financiële) middelen? Op de campus vinden ze hét perfecte adresje: de Wetenschapswinkel. Ooit ontstaan omdat studenten van de toenmalige landbouwhogeschool niet ‘zomaar’ onderwijs en onderzoek wilden. Probleem-georiënteerd moest het zijn,  óók voor groepen in de samenleving die niet of nauwelijks toegang hadden tot wetenschap. Om hun eis kracht bij te zetten, bezetten ze een van de hogeschoolpanden. Vier weken lang, totdat de voorloper van de Wetenschapswinkel het levenslicht zag.

Anno nu heeft WUR een stuk minder aanmoediging nodig om de Wetenschapswinkel te supporten. De financiële ondersteuning voor de projecten, afgelopen jaar een bedrag van bijna een half miljoen euro, komt bijvoorbeeld van WUR. Daarmee werd onder meer onderzocht wat de recyclemogelijkheden van non-wearable textiel zijn en wat mobiel begrazingsbeheer door koeien en kippen betekent voor kruidenrijk grasland op zandgrond – om maar wat dwarsstraten te noemen. Maar hét onderzoeksthema van de Wetenschapswinkel is toch wel voedselproductie, in 2021 goed voor 19 van de 51 lopende projecten.

Het is heel bevredigend om met je poten in de klei aan inzichten werken waaraan écht behoefte is

Het allerleukste aan de Wetenschapswinkel? Dat je werk zo betekenisvol is, vinden de onderzoekers, meestal een mix van studenten en WUR-pro’s. Het is heel bevredigend om met je poten in de klei aan inzichten werken waaraan écht behoefte is, zonder het risico dat je harde werk onderin een bureaula verdwijnt. De aanvragende non-profit organisaties zijn ook enthousiast, want de Wetenschapswinkel biedt ze toegang tot kennis waardoor ze serieuzer worden genomen; die ze helpt de wereld een beetje beter te maken. Dat gaat dus lekker. Maar toch, één wensje nog: toegankelijker zijn, net wat meer bekendheid. Bij deze.

Op de campus bevinden zich zo’n 100 bedrijven. In Resource stellen we ze aan je voor. Dit keer de Wetenschapswinkel.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.