Column Sjoukje Osinga: Royal Wageningen

Misschien kunnen we Amalia interesseren voor een master in Wageningen?

Amalia gaat studeren in Amsterdam, lees ik. Stoer van onze kroonprinses, dat ze niet klakkeloos de familietraditie volgt, want Willem Alexander, Beatrix en Juliana studeerden allemaal in Leiden.

Zou ze Wageningen nog overwogen hebben? Haar studie is een combinatie van rechtsgeleerdheid, economie, politicologie en psychologie. Dat doet niet direct aan Wageningen denken, maar schijn bedriegt soms. Haar vader studeerde geschiedenis, maar ging zich later bezighouden met waterbeheer. Daarvoor had hij beter naar Wageningen kunnen komen. Maxima studeerde economie in Argentinië, dus een studie in Nederland lag niet direct voor de hand. Maar ze houdt zich nu wereldwijd bezig met microfinanciering voor kleine ondernemers die geen toegang hebben tot de kapitaalmarkt. Hiervoor had ze ook uitstekend in Wageningen terecht gekund.

Laatst was ik betrokken bij de voorlichting, en we probeerden onze Wageningse opleiding zo goed mogelijk voor het voetlicht te brengen. We vlogen het van alle kanten aan. Qua inhoud: wat wij te bieden hebben vind je nergens! Qua begeleiding: het is hier kleinschalig, je krijgt relatief veel aandacht!

Misschien kunnen we Amalia interesseren voor een master in Wageningen?

Qua prestige: Wageningen is al jaren nummer één in de keuzegids! Maar wat ik in de gesprekken na afloop merkte was dat aankomende studenten met hele andere vragen zitten. ‘Hoe laat beginnen de colleges ’s ochtends?’ ‘Hoe goed moet mijn Engels zijn?’ ‘Hoe makkelijk vind je hier een kamer?’ Hun overwegingen zijn uiterst praktisch. ‘Een vriendin zit hier ook, dus dan kan zij me een beetje wegwijs maken.’ ‘Je kunt hier goed sporten.’ ‘Ik hoorde dat Wageningen best wel leuk is als je er eenmaal zit.’

Amalia heeft veel in haar mars, denk ik. Cum laude geslaagd voor het gymnasium en in haar vrije tijd houdt ze van paardrijden, tennis en zingen. Gezien haar studiekeuze is ze geïnteresseerd in het snijvlak van verschillende disciplines, die ze vervolgens breed kan toepassen. Maar wacht, zijn ‘interdisciplinariteit’ en ‘toepasbaarheid’ niet onze middle name in Wageningen? Misschien kunnen we haar interesseren voor een master?

Als ze naar onze voorlichting zou komen, weet ik al wat ik zou zeggen. Amalia, je kunt fantastisch paardrijden op de Ginkelse Heide. En ik weet ook nog wel een heel leuk koor!

Dit is de eerste column van Sjoukje Osinga, universitair docent bij de Information Technology groep. Sjoukje houdt zich bezig met onderzoek naar big data en in haar vrije tijd zingt ze bij het Wageningse kamerkoor Musica Vocale.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.