Impact Award voor strijd tegen voedselverspilling

WUR zet met nieuwe prijs eigen maatschappelijke impact in de etalage.
Foto Shutterstock

WUR-onderzoekers werken aan de grote problemen van deze tijd. Maar de stap van wetenschap naar praktijk is niet altijd makkelijk. Met een nieuwe prijs, de WUR Impact Award, zet WUR onderzoekers in het zonnetje die daar op een bijzondere manier toch in slagen. De eerste winnaar is Toine Timmermans, initiatiefnemer van Food Waste Free United.

Met de prijs krijgen Timmermans en zijn team loon naar werken. Timmermans is al meer dan twee decennia voorvechter van het terugdringen van voedselverspilling. Die lange adem begint langzamerhand vruchten af te werpen. In Samen Tegen Voedselverspilling werken tal van bedrijven, overheden en consumenten samen aan het doel om in 2030 de verspilling te halveren.

Net begonnen

‘Super, ik ben er heel blij mee’, reageert Timmermans. Maar is dan meteen ook weer realistisch. ‘Ons doel is de helft minder verspilling in Nederland en de wereld. En daar zijn we nog lang niet. We zijn eigenlijk nog maar net begonnen. Maar dit is wel een mooie opsteker en erkenning. In het begin was niemand geïnteresseerd in dit thema. Ik klopte overal op de deur, maar stond soms letterlijk binnen vijf minuten weer buiten.’

Als je tegen de stroom in roeit en dingen echt wilt veranderen, heeft dat tijd nodig

Toine Timmermans, programmamanager Duurzame Voedselketen

Timmermans: ‘Als je tegen de stroom in roeit en dingen echt wilt veranderen, heeft dat tijd nodig. Dat houd je alleen maar vol als je zeker weet dat je impact kunt hebben.’ Timmermans wijst daarbij ook op de organisatie bij Food & Biobased Research. ‘In 2000 is het instituut programmatisch ingericht, rond impactvolle thema’s. Daar zijn keuzes gemaakt voor de toekomst.’ 

Toine Timmermans

De eerste Impact Award telde acht inzendingen. Volgens juryvoorzitter Marcel Schuttelaar (grondlegger van Schuttelaar en Partners) stuk voor stuk fraaie voorbeelden van impactvolle toepassingen van WUR-wetenschap. ‘Projecten die me trots maken om WUR-alumnus te zijn’, aldus Schuttelaar. Van de acht inzendingen werden er vier genomineerd voor de prijs.

Bio-asfalt

De drie ‘verliezers’ waren: NL2120, Bio-asfalt en Strokenlandbouw. NL2120 behelst de toekomstkaart van een duurzaam Nederland zoals het eruit zou kunnen zien. Bio-asfalt gaat over asfalt waarin het fossiele bindmiddel bitumen deels is vervangen door plantaardig lignine. Strokenlandbouw onderzoekt de voordelen van het telen van verschillende gewassen naast elkaar.

Het winnende team krijgt een tegel in de WUR Walk of Fame bij Impulse, ondersteuning bij verdere activiteiten om de impact uit te bouwen en mag met externe gasten dineren in de Faculty Club van Omnia. Zonder iets te verspillen, zegt Timmermans. ‘Cateraar Hutten speelt een voortrekkersrol in de aanpak van voedselverspilling.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.