Nieuwe studenten leren verspillingsvrij koken

‘Bewaar geen tomaten in de koelkast’ en ‘meten is weten’.
AID-lopers proeven verspillingsvrij bananenbrood. Foto Luuk Zegers

Hoeveel kilo eten gooien Nederlanders elk jaar thuis weg? De AID-lopers die deelnemen aan de workshop Verspillingsvrij koken wagen een gok. Vijf kilo, gokt de een; tien, zegt de ander. ‘Ik denk iets meer: twintig kilo’, zegt een derde. Alle drie te laag: het juiste antwoord is 33,4 kilo. Dat moet minder, vindt de workshoporganisator Samen Tegen Voedselverspilling.

AID-mama Benthe Kikken (vierdejaars bachelorstudent Voeding en Gezondheid) zit met twee AID-lopers uit haar groepje in de schaduw van de tarp in het amfitheater naast Impulse. ‘Mijn studentenhuis is best goed in verspillingsvrij koken’, vertelt Kikken. ‘We gooien bijna nooit iets weg. Dat komt vooral door één huisgenootje, zij is daar lekker fanatiek in. Donderdag is restjesdag, dan staan soms de gekste dingen op tafel. Een wrap met spinazie à la crème en vegaburger bijvoorbeeld. Of rijst met pasta en sla. Bijzondere gerechten, maar we willen geen eten weggooien en we zijn vaak blij verrast door de bijzondere combinaties die zo ontstaan.’

Kikken heeft al de nodige kookervaring. ‘Mijn favoriete gerecht is couscous met ras el hanout, feta, cashewnoten, zongedroogde tomaatjes, courgette en paprika. Makkelijk en als je er iets meer van maakt, kun je er de volgende dag ook van lunchen.’

Kookrooster

De AID-lopers uit haar groepje hebben minder ervaring in de keuken. Joanne van Rij (18) begint aan de studie Animal Sciences en heeft al een kamer gevonden. ‘Ik heb zeven huisgenoten. Ons huis heeft een kookrooster voor maandag tot en met donderdag—vrijdag gaan de meesten nog naar thuis-thuis. Elke twee weken moet ik dus een keer koken. Inspiratie voor gerechten is welkom.’

Lisa Hommes (18) gaat Agrotechnologie studeren. ‘Ik kook af en toe. Simpele dingen: pannenkoeken, pasta met tomatensaus en groenten, dat soort dingen.’ Is ze al bezig met verspillingsvrij koken? ‘Thuis gaat het eten dat niet opgaat meestal wel de diepvries in. Soms gaat het naar de hond, maar we gooien niet echt iets weg.’

Unilever-chef Anton Rinsema geeft kooktips. Foto Luuk Zegers

Koelkastchallenge

De workshop gaat van start, met zo’n vijftig aanwezige studenten. Na wat interactieve informatie, waarin onder meer langskomt dat een derde van het wereldwijd geproduceerde voedsel wordt verspild, volgen de challenges. Twee tweetallen krijgen de opdracht om een zak vol groenten en fruit te verdelen in wat wél en wat niet in de koelkast hoort. Twee andere AID-lopers moeten bepalen hoeveel pasta ze gaan koken voor vier jongens en vier meisjes.

De pastachallenge gaat redelijk goed, al blijft het moeilijk, aldus een deelnemer. ‘Jongens eten vaak meer dan meisjes, maar het blijft moeilijk. Je hebt grote eters en kleine eters.’ Bij de koelkastchallenge is ruimte voor verbetering bij de deelnemers, aldus de host. ‘Tomaten verliezen smaak in de koelkast, avocado’s horen daar ook niet, citroenen evenmin. Hoewel, als je die opensnijdt, dan juist wel. Appels blijven het langst goed in de koelkast.’ Een tip voor de studenten: plak een sticker op de koelkast waarop staat wat daar wel en niet in thuishoort. Ondertussen geeft Unilever-chef Anton Rinsema tips over koken met restjes. Bruine bananen? Maak bananenbrood. Oud brood? Maak broodpudding. Volg socialmediakanalen over verspillingsvrij koken. En het belangrijkste: experimenteer en leer.

Goede reminder

Terug naar de deelnemers. Hebben ze er iets van opgestoken? Kikken: ‘Ik was verbaasd over hoeveel eten we per persoon verspillen: 33 kilo is meer dan de helft van mijn lichaamsgewicht. Dus ik wil daar zeker iets aan doen, bijvoorbeeld met de sticker op de koelkast.’ Van Rij: ‘Ik wist ook niet dat er zo veel voedsel wordt verspild en dat je appels het beste in de koelkast kan bewaren. Dus ik ga zeker met de tips aan de slag.’ Ook Hommes heeft vooral geleerd over wat wel en niet in de koelkast moet. ‘Thuis hebben we avocado’s bijvoorbeeld altijd in de koelkast liggen. Dit is een goede reminder om bewuster met voeding om te gaan en minder te verspillen.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.