Column Ilja: Vliegen

Studenten zijn de minst vervuilende bevolkingsgroep. Die mogen best soms vliegen. Toch?

Via de Easyjet-app kunnen we volgen welke plaatsen ons vliegtuig aandoet voordat hij stopt op Schiphol om ons op te halen. Hij heeft vertraging. Het kleine vliegtuigicoontje beschrijft zijn pad op mijn scherm: eerst nog even Genève, dan naar Londen om vervolgens direct weer richting Nederland te komen en ons binnen drie kwartier de Noordzee over te katapulteren. Het is ergens wel indrukwekkend. Waar gaan al deze mensen naartoe op een donderdagavond? En dit zijn allemaal bestemmingen binnen Europa, was de trein geen optie? Voor ons was die keuze snel gemaakt: de trein naar Engeland is ongeveer drie keer zo duur als het vliegtuig en wij zijn ook maar studenten. Een diehard klimaatactivist zou zeggen dat we sowieso moeten heroverwegen of we nou per se Nederland uit moeten gaan, maar again: wij zijn ook maar studenten en we willen graag een weekendje weg na de tentamens.

De keuze was snel gemaakt: de trein naar Engeland is ongeveer drie keer zo duur en wij zijn ook maar studenten

Studenten zijn naar mijn schatting de minst vervuilende bevolkingsgroep, en dan vooral de gemiddelde Wageningse student, want ga maar na: met z’n allen op een paar vierkante meter leven, verwarming uit om geld te besparen (en om te pochen met je geitenwollensokken), overal naartoe met de fiets of het openbaar vervoer en een beetje Wageninger eet toch vooral wel vegetarisch, of streeft daarnaar. We hebben juist meer studenten nodig, dat is goed voor het klimaat!

Bovendien bereidt de student van nu zich voor op een toekomst waarin deze studentenleefregels de nieuwe (blijvende) manier van leven zullen zijn. Want een eigen vrijstaand huis is voor velen geen reële optie (denk aan de stookkosten! En überhaupt de huizenprijzen!), een vervuilende auto is niet nodig wanneer het openbaar vervoer een beetje goed geregeld wordt en we gaan met z’n allen minder vlees eten om minder uit te stoten.

En dan toch die vliegschaamte die ons stevig wordt aangepraat. Ik vraag me af of eens in de paar jaar een volledig volgestouwd budgetvliegtuig instappen nou echt zo erg is. Dan is het inderdaad beter om je pijlen te richten op privéjets, zoals Extinction Rebellion afgelopen weekend deed.

Het is beter om je pijlen te richten op privéjets, zoals Extinction Rebellion deed

Overigens ben ik van mening dat de echte oplossing voor klimaatverandering een totale systeemverandering is, in plaats van te hopen dat het individu en ‘de markt’ om het te doen. Maar ik ben ook maar een bachelorstudent en die systeemverandering is er nog niet, dus stonden we onszelf eind oktober toe het vliegtuig te pakken naar Engeland. Tegen verwachting in was dat nog een zonnig oord ook. Het was er twintig graden en we zaten met korte mouwen op het strand. Dan voel je direct de effecten van je eigen keuzes.

Ilja Bouwknegt is 23, bachelorstudent Bos- en Natuurbeheer, is actief bij studievereniging WSBV Sylvatica en doet ’s nachts wel eens vleermuizenonderzoek.

Meer columns:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.