Column Steven: Rant over rents

‘De huizenmarkt is in Wageningen nauwelijks onderwerp van onderzoek.’

Behalve rent – de huur – en economic rents is er ook nog de rant: een boze aanklacht. En die lees je hier van mij over de huizenmarkt.

De Wageningse student heeft het wat betreft woongenot prima getroffen. Wageningen is onlangs zelfs uitgeroepen tot de beste studentenkamerstad van 2021. Toch ben ik op mijn hoede. Het warme bad van Idealis zal een keer verlaten moeten worden. Als ik door het badkamerraam naar buiten kijk, de afgestudeerden-wereld in, zie ik een gure wind waaien.

Ook na het afstuderen moet je ergens wonen en de huizenmarkt is totaal ontspoord. Jongeren moeten de geëxplodeerde prijzen in stand houden, zonder een huis te kunnen verkopen dat óók in waarde is gestegen. Geleend geld moeten we dus met emmers tegelijk naar de oudere, rijkere bezitters brengen. Dit lijkt misschien een ver-van-mijn-warme-bad-show, maar omdat het een jaar of tien duurt voordat beleid op de huizenmarkt effect heeft, moet je je juist als student alvast druk maken.

Omdat het een jaar of tien duurt voordat beleid op de huizenmarkt effect heeft, moet je je juist als student alvast druk maken

Een interessant concept in de economie is economic rents. Dit kan gedefinieerd worden als het verkrijgen van winst, zonder daar moeite voor te hoeven doen, doordat je controle kan uitoefenen over een beperkt beschikbare hulpbron. Zoals, even denken… ja, huizen! Daar kun je er niet zomaar veel meer van maken in Nederland. Als huizenbezitter heb je jouw vermogen 40 procent zien groeien sinds 2015. Slapend rijk worden dus en de jonge koper kan geen kant op.

Onlangs voerde ik met een docent een lange discussie over de huizenmarkt en de rol van winst op (bouw)grond. De docent vond dat ook grondspeculanten een nuttige functie hebben. Pas na een half uur biechtte de docent in kwestie op dat hij zelf flinke winst heeft opgestreken met de verkoop van een stuk grond, nota bene aan een grondspeculant. Helaas zijn de wetenschappers die zich met de huizenmarkt en de sociale gevolgen bezighouden in Wageningen dun gezaaid.

Over de economic rents in onze eigen ‘hoogontwikkelde economie’ hebben we gek genoeg geen enkel vak gehad

In mijn bachelor Internationale Ontwikkelingsstudies is dit economic rents-probleem uitgelegd aan de hand van het ontwikkelingsproces van armere landen. De economic rents in onze eigen ‘hoogontwikkelde economie’, daar hebben we het gek genoeg in geen enkel vak over gehad. WUR, een universiteit strevend naar maatschappelijke impact, waar ben je?

De huizenmarkt kan misschien geen warm bad worden, maar het ijskoude wak dat de politiek voor ons heeft klaargezet, daar moet aan gesleuteld worden. Inzichten en analysen van sociale wetenschappers vormen daarvan een beginpunt. Misschien kan ik in mijn thesis-onderzoek zelf een poging wagen. Nog wel even een geschikte begeleider vinden.

Steven doet een master Economie en Beleid en slaat graag van zich af op de squashbaan. Hij staat altijd open voor een potje squash en een goed gesprek. Je kan hem hier mailen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.